ΚΟΣΜΟΣ

Ντεπαρντιέ: Ο φίλος μου ο Πούτιν

Ντεπαρντιέ: Ο φίλος μου ο Πούτιν

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε ρωσικό διαβατήριο, επέκρινε χθες Κυριακή την αντιπολίτευση στη Ρωσία και υπερασπίστηκε τη θέση του Κρεμλίνου σχετικά με τη φυλάκιση των νεαρών γυναικών-μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, στη ρωσική τηλεόραση.

"Η ρωσική αντιπολίτευση δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει τίποτα, υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι όπως ο Κασπάροφ (πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού που πέρασε στην αντιπολίτευση), όμως αυτό είναι καλό για το σκάκι, κι αυτό είναι όλο", δήλωσε ο ηθοποιός σε συνέντευξή του σε ένα ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για τον Αλέξανδρο Δουμά και τον Καύκασο.

"Ομως η πολιτική είναι πολύ πιο περίπλοκη", πρόσθεσε σε παρατηρήσεις του που μεταφράστηκαν στα ρωσικά.

Ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ειρωνεύτηκε τις δηλώσεις αυτές και κάλεσε τον Ντεπαρντιέ στην επόμενη διαδήλωση της αντιπολίτευσης.

"Αν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ παίρνει τη ρωσική υπηκοότητα, ενδιαφέρεται και για την πολιτική μας ζωή (. . .) γιατί να μην τον καλέσουμε; Θα χαρούμε να τον δούμε στην επόμενη κινητοποίησή μας, είναι ευπρόσδεκτος", δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Σε δηλώσεις του που έγιναν μετά τη συνέντευξη, σε μια συνομιλία με έναν δημοσιογράφο η οποία τραβήχτηκε από ένα άλλο πρόσωπο με κινητό τηλέφωνο, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι γνώριζε πως καταγραφόταν η συνομιλία του αυτή, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ σχολιάζει στη συνέχεια το ζήτημα των Pussy Riot.

Εκτιμά ότι στους Γάλλους αρέσει να επικρίνουν, φέρνοντας ως παράδειγμα το ρωσικό συγκρότημα διαμαρτυρίας του οποίου δύο μέλη καταδικάστηκαν σε δυόμισι χρόνια αναγκαστικής εργασίας για "χουλιγκανισμό" και "υποκίνηση θρησκευτικού μίσους" επειδή τραγούδησαν μια πανκ "προσευχή" κατά του Πούτιν σε έναν καθεδρικό ναό της Μόσχας.

"Φανταστείτε αν αυτά τα κορίτσια πήγαιναν π.χ. σε ένα τέμενος. Δεν θα έβγαιναν ζωντανές. Ακόμη και στον Καθολικό κόσμο, αυτό θα ήταν φοβερό. Αλλά όταν το λέω αυτό στη Γαλλία με παίρνουν για ηλίθιο", σημείωσε.

"Έπεσα από το σκούτερ, αλλά είμαι ένας ζωντανός άνθρωπος από κάθε άποψη. Δυστυχώς, οι μάζες είναι ανόητες, μόνο η προσωπικότητα είναι αξιοθαύμαστη, προπάντων όταν αυτή είναι ατρόμητη", πρόσθεσε.

Ο ηθοποιός επαίνεσε επίσης το ρωσικό πολιτισμό, αναφερόμενος στον χορευτή Ρούντολφ Νουρέγεφ και τον διευθυντή ορχήστρας Βάλερι Γκεργκίεφ.

"Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός" για να είσαι "Ρώσος", εκτίμησε.

"Χάρη στον πρόεδρο Πούτιν, τα ρωσικά κινούμενα σχέδια επέστρεψαν στις οθόνες, επαναπατρίστηκε στη Ρωσία η συλλογή Ροστροπόβιτς. Γνωρίζω πολλούς Ρώσους στη Γαλλία, και όχι μόνο στη Γαλλία, που επέστρεψαν στη Ρωσία, επειδή τους έλειπε η ανθρώπινη ζεστασιά", σημείωσε τέλος ο Ντεπαρντιέ.