ΚΟΣΜΟΣ

Διαβάστε πως μια γάτα ανακηρύχθηκε... επενδυτής της χρονιάς

Διαβάστε πως μια γάτα ανακηρύχθηκε... επενδυτής της χρονιάς

Σε μία δοκιμασία που έκανε ο Observer για να αναδείξει τον "επενδυτή" της χρονιάς, με τη συμμετοχή επαγγελματιών επενδυτών αλλά και φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου John Warner, νικητής στέφθηκε ο... Orlando.

Ο Orlando είναι μια κοκκινωπή γάτα η οποία περνούσε το χρόνο της παίζοντας με τους χρηματιστηριακούς δείκτες και χτίζοντας το δικό της χαρτοφυλάκιο.

Η δοκιμασία είχε ως εξής. Κάθε ομάδα είχε στη διάθεσή της ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 5.000 λιρών για να τοποθετήσει σε 5 μετοχές του δείκτη FTSE All-share στην αρχή της χρονιάς.

Κάθε τρεις μήνες, θα μπορούσαν να προβούν σε αγορές νέων μετοχών, πουλώντας τις παλιές, αναφέρει το newmoney.gr.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επαγγελματίες επενδυτές έγραφαν κέρδη στο χαρτοφυλάκιο τους της τάξης των 497 στερλινών, ενώ ο μικρός Orlando είχε μόλις 292 στερλίνες. Όμως, μια απροσδόκητη ανάκαμψη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, είχε σαν αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο της γάτας να αυξηθεί 4,2% κατά μέσο όρο στο τέλος του έτους στις 5.542,60 στερλίνες, σε σύγκριση με τις 5.176,60 στερλίνες των επαγγελματιών.

Ενώ οι επαγγελματίες χρησιμοποίησαν τις επενδυτικές γνώσεις δεκαετιών για να επιλέξουν τις μετοχές τους, η γάτα έχτιζε το χαρτοφυλάκιο της πετώντας το αγαπημένο της παιχνίδι στον πίνακα με τις τιμές και τις εισηγμένες εταιρείες. Όπου έπεφτε το παιχνίδι της γάτας, γινόταν η αντίστοιχη επένδυση.

Στόχος της δοκιμασίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian ήταν να διαπιστωθεί το αν οι επαγγελματίες, με την τεράστια εμπειρία τους θα μπορούσαν να "κερδίσουν" τους αρχάριους σπουδαστές οικονομικών -ή αν μια τυχαία επιλογή μετοχών, από τον Ορλάντο εν προκειμένω, θα μπορούσε να αποδώσει εξίσου καλά.