ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ ζητά κυρώσεις για το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Η ΕΕ ζητά κυρώσεις για το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά από τις χώρες μέλη της την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.


Στην ετήσια έκθεσή τους οι επικεφαλής της αποστολής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα της Δυτικής 'Οχθης καλούν τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης να μπλοκάρουν τις οικονομικές συναλλαγές που ευνοούν την εποικιστική δραστηριότητα, να τις αποθαρρύνουν και να ενημερώνουν για τις δυσάρεστες συνέπειές τους, συμπεριλαμβάνοντας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις επί δραστηριοτήτων, υποδομών και υπηρεσιών στους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.

«Προκειμένου η λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα, η Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει η μελλοντική πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», δηλώνουν οι επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ εκφράζοντας δυσαρέσκεια γιατί «το Ισραήλ συνεχίζει ενεργητικά την παράνομη προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στην έκθεση η οποία εστάλη στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της αποστολής εισηγούνται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της ΕΕ κατά της εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και γύρω από αυτήν, καθώς αυτό συνιστά «τη μεγαλύτερη απειλή για τη λύση των δύο κρατών».

Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Ωστόσο η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση το 1967 του κατεχόμενου ανατολικού τμήματος της πόλης, όπου 200.000 Ισραηλινοί ζουν σε εβραϊκούς οικισμούς και την οποία οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.