ΚΟΣΜΟΣ

Η «Le Monde» κατέστρεψε κατά λάθος χιλιάδες αρνητικά

Η «Le Monde» κατέστρεψε κατά λάθος χιλιάδες αρνητικά

Χιλιάδες πρωτότυπα αρνητικά και διαφάνειες του Αργεντινού φωτογράφου Ντανιέλ Μορτζίνσκι κατέστρεψε κατά λάθος η εφημερίδα «Le Monde», σε ένα «θλιβερό συμβάν», όπως το χαρακτήρισε.


Ο φωτογράφος, που έχει κάνει εκατοντάδες πορτραίτα προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού, όπως του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, του Μάριο Βάργκας Λιόσα, έγραψε στην ιστοσελίδα του: «Επί 10 χρόνια χρησιμοποιούσα στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της El Pais και της Le Monde ένα γραφείο στον 7ο όροφο των γραφείων της σύνταξης της εφημερίδας, όπου διατηρούσα χιλιάδες πρωτότυπα αρνητικά και διαφάνειες. Στις 7 Μαρτίου ένας δημοσιογράφος της El Pais πήγε στο γραφείο αυτό και ανακάλυψε ότι ήταν τελείως κενό, χωρίς κανείς να μας έχει προειδοποιήσει. Κανείς δεν ξέρει γιατί αποφάσισαν να εξαφανίσουν το έργο μας ολόκληρης ζωής».

Οι διευθύνσεις των δύο εφημερίδων ζήτησαν συγγνώμη από τον 53χρονο φωτογράφο και σε κοινή ανακοίνωσή τους εξηγούν ότι «προσπάθησαν αμέσως να καταλάβουν πως συνέβη το θλιβερό συμβάν και εξετάζουν με ποιο τρόπο τα απολεσθέντα αρχεία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν». Τονίζουν ότι η «καταστροφή των αρχείων έγινε χωρίς η διεύθυνση να έχει την παραμικρή ιδέα».

Ωστόσο, εκφράζουν λύπη που ο φωτογράφος «αφού αποφάσισε να αποθηκεύσει τα αρχεία του στην έδρα της εφημερίδας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν σε αυτήν, ρίχνει όλη την ευθύνη στη Monde για το συμβάν».

Υπογραμμίζουν πως αντίθετα με όσα λέει ο Αργεντινός, «καμιά συμφωνία δεν υπήρξε μεταξύ των El Pais και Le Monde που προέβλεπε ότι ο φωτογράφος θα μπορεί να αποθηκεύει τα αρχεία του στα γραφεία της Monde».

Η διεύθυνση της Monde πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση με τον Μορτζίνσκι τις «προσεχείς ημέρες».

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της αστυνομίας στο διαμέρισμα της Κριστίν Λαγκάρντ