ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συμπόσιο για Οθωμανική Ιστορία των Θαλασσών

Τουρκία: Συμπόσιο για Οθωμανική Ιστορία των Θαλασσών

130 επιστήμονες, ιστορικοί, ερευνητές και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στο Συμπόσιο για τα ποτάμια και τις λίμνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπου θα συζητήσουν για τα άγνωστα 500 χρόνια ιστορίας των θαλάσσιων οδών.

Το συμπόσιο διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο Erciyes του Καϊσερί.

Συγκεκριμένα με αφορμή που το έτος 2013 είναι έτος του Πίρι Ρέις, ενός Οθωμανού ναυάρχου, γεωγράφου και χαρτογράφου, το τμήμα ναυτιλιακών μεταφορών και επικοινωνιών καθώς και το Υπουργείο Υδάτων και Δασικών Υποθέσεων, έχουν οργανώσει το συμπόσιο για τα υδάτινα συστήματα και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Erciyes από τις 2 έως τις 3 Μαΐου.

Τα ταξίδια από τον ποταμό Δούναβη προς στη Νεκρά Θάλασσα, από τον Τίγρη και τον Ευφράτη προς την Ιερουσαλήμ, θα αποτελέσουν μαρτυρίες των ιστορικών πολέμων για την ευφυΐα, τη μηχανική, το δίκαιο, τη γεωργία και τον πολιτισμό.

Το συμπόσιο θα λάβει τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ οργανωμένο με έγγραφα από τα Αρχεία των Οθωμανών πρωθυπουργών καθώς και από τα αρχεία της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας, της Αιγύπτου και του Κατάρ, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Βαλκανικό Περισκόπιο