ΚΟΣΜΟΣ

Τον «ξέχασαν» στον πόλεμο του Βιετνάμ και στη ζούγκλα 44 χρόνια

Τον «ξέχασαν» στον πόλεμο του Βιετνάμ και στη ζούγκλα 44 χρόνια

Έχουν περάσει 44 χρόνια από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ κι όμως ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού, Τζον Χάρτλεϊ Ρόμπερτσον έμεινε ξεχασμένος στα βάθη της ζούγκλας.


Η υπηρεσία του και η οικογένειά του τον θεωρούσαν νεκρό όταν σε ειδική αποστολή το 1968 στο Λάος εκείνος δεν επέστρεψε και ποτέ δεν επικοινώνησε με κανέναν, με αποτέλεσμα να θεωρείται νεκρός.

Για όλους ο λοχίας Ρόμπερτσον ήταν ανάμεσα στους 60.000 στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα στον πόλεμο του Βιετνάμ και το μνημείο τους έχει στηθεί στην Ουάσιγκτον. Σαραντατέσσερα χρόνια μετά ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι τον βρήκε να ζει, σε ηλικία 76 ετών, να έχει αποκτήσει μία νέα οικογένεια και να μην θυμάται οτιδήποτε από τον πρότερο ζωή του.

Ήταν το 1968 όταν ο λοχίας των ειδικών δυνάμεων, ο «πρασινοσκούφης» Τζον Χάρτλεϊ Ρόμπερτσον έφυγε σε ειδική αποστολή στο Λάος. Ο άνδρας δεν επέστρεψε ποτέ. Για τις στρατιωτικές Αρχές και την οικογένειά του θεωρήθηκε νεκρός, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα στρατιωτικά αρχεία. Κι όμως είναι ακόμη ζωντανός και σώος!

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, ο βραβευμένος Μίκαελ Γιόργκενσεν, ανέφερε πως όταν το φλεγόμενο ελικόπτερο του συνετρίβη, πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου και φυλακίστηκε από τους Βορειοβιετναμέζους στρατιώτες. Αυτοί τον βασάνισαν και τον κατηγόρησαν πως ήταν κατάσκοπος της CIA. Λόγω της προχωρημένης του ηλικίας, οι λεπτομέρειες της απελευθέρωσής του δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά ο ίδιος ο Ρόμπερτσον λέει ότι όταν απελευθερώθηκε ήταν μέσα σε μεγάλη σύγχυση και πολύ βαριά τραυματισμένος ενώ παντρεύτηκε τη Βιετναμέζα νοσοκόμα που τον φρόντιζε και τον βοήθησε να αναρρώσει.