ΚΟΣΜΟΣ

Πλαστικές επιστολές προς τους αρχαιολόγους του μέλλοντος

Πλαστικές επιστολές προς τους αρχαιολόγους του μέλλοντος

Τα σκεύη από πολύχρωμο πλαστικό όχι μόνο διευκολύνουν τη καθημερινή ζωή των νοικοκυρών, αλλά και εμπνέουν τους σύγχρονους καλλιτέχνες στη δημιουργία συλλογικών έργων. Στο Κέντρο Design ARTPLAY της Μόσχας, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης της ομάδας καλλιτεχνών RECYCLE, με γενικό τίτλο «Η αρχαιολογία του μέλλοντος».

Οι καλλιτέχνες Αντρέι Μπλοχίν και Γκεόργκι Κουζνετσόφ, οι οποίοι πριν από πέντε χρόνια ίδρυσαν την ομάδα καλλιτεχνών RECYCLE, αποφάσισαν να διευκολύνουν τη ζωή των αρχαιολόγων του μέλλοντος. Κατασκεύασαν καλλιτεχνικά αντικείμενα, τα οποία θα περιγράψουν στους απογόνους τον κόσμο μας, τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Γης το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα. Κομμάτια πλαστικού, κολλημένα ή ενωμένα, πρώην οικιακά σκεύη, ξεπροβάλουν από τις χαραμάδες του φλοιού της γης, δίνοντας στο θεατή τη δυνατότητα να βρεθεί στη θέση του αρχαιολόγου του μέλλοντος.

«Είναι η συνέχεια του κύκλου των εκθέσεων μας με θέμα την αρχαιολογία του μέλλοντος, - δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Αντρέι Μπλόχιν. – Μας ενδιαφέρει, το πώς θα δουν την εποχή, στην οποία ζούμε, όταν θα την ανασκάψουν μετά από μερικούς αιώνες. Έτσι όπως όταν πραγματοποίησαν ανασκαφές στην Ελλάδα και βρήκαν αμφορείς, έτσι ακριβώς θα πραγματοποιηθούν ανασκαφές που θα αφορούν στην εποχή μας και θα βρουν πλαστικά οικιακά σκεύη. Παραθέτουμε ορισμένους παραλληλισμούς: παρόλα αυτά για την αρχαιολογία θα απομείνουν πιο πολύ τα είδη καθημερινής χρήσης, παρά αντικείμενα τέχνης. Εμείς συνδυάζουμε τα είδη καθημερινής χρήσης με τα έργα τέχνης».

Φωτογκαλερί: Έκθεση «Η αρχαιολογία του μέλλοντος»

Στην έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Κέντρο Σχεδιασμού ARTPLAY, στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου βρίσκεται ένα γιγαντιαίο «Κύμα», κατασκευασμένο από εκατοντάδες σακούλες, καπάκια και σκεύη. Είναι πολύ παράξενο να προσπαθήσει κανείς να φανταστεί πόσο θα στεναχωριόταν μια σχολαστική νοικοκυρά, βλέποντας αυτή την κάθε άλλο παρά πρακτική χρήση τόσο όμορφων πραγμάτων, αλλά τα έργα που δημιούργησε η ομάδα καλλιτεχνών RECYCLE απευθύνονται στους απογόνους. Πώς όμως θα αντέξουν αυτούς τους αιώνες που μας χωρίζουν από αυτούς;

«Ο χρόνος θα δείξει, - πιστεύει ο Γκεόργκι Κουζνετσόφ. – Η σύγχρονη τέχνη αντανακλά το χρόνο στον οποίο υπάρχει. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την κλασσική τέχνη, γιατί η κλασσική τέχνη, αντανακλά τη ζωή των προηγούμενων γενεών, ενώ σήμερα τους ανθρώπους τους απασχολούν ζητήματα, τα οποία θέτει η εποχή μας. Αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα, αναδεικνύουμε τα θέματα της εποχής, στην οποία ζούμε και την οποία απεικονίζουμε».

Από όλους τους Ρώσους καλλιτέχνες, οι οποίοι θέλουν να ανταγωνιστούν την επιτυχία των Τρέισι Εμίν και Τζεφ Κούνς, ο Αντρέι Μπλοχίν και ο Γκεόργκι Κουζνετσόφ είναι οι πλέον γνωστοί και ενδιαφέροντες. Μπορούμε να πούμε ότι η γνωριμία με το έργο τους εντάσσεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα για εκείνους που θέλουν να κατανοήσουν τις βασικές τάσεις ανάπτυξης της σύγχρονης τέχνης στη Ρωσία.