ΚΟΣΜΟΣ

Κύριλλος: Μια δίκαιη κοινωνία δεν μπορεί να είναι χτισμένη με αίμα

Κύριλλος: Μια δίκαιη κοινωνία δεν μπορεί να είναι χτισμένη με αίμα

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας κάλεσε τους Ρώσους να θυμούνται τα τραγικά μαθήματα του παρελθόντος, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη στο μέλλον. Ο Πατριάρχης βρίσκεται στην πόλη Αικατερινμπούργκ των Ουραλίων, όπου αυτές τις μέρες διεξάγονται οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της 400ης επετείου της δυναστείας των Ρομάνοφ.

Αν και να μιλάμε για «εορτασμούς» δε θα ήταν και πολύ σωστό. Διότι στην πόλη αυτή τον Ιούλιο του 1918 εκτελέστηκε ο τελευταίος Ρώσος αυτοκράτορας Νικόλαος Β΄ μαζί με την οικογένειά του και τους νοικοκύρηδες. Το γεγονός αυτό πάντα το θυμούμαστε. Αντιπροσωπευτικά σημεία του Αικατερινμπούργκ είναι το μνημείο «Πάνω στο αίμα», κατασκευασμένο στη θέση του σπιτιού όπου εκτελέστηκε η βασιλική οικογένεια, και το πρώην ορυχείο, όπου είχαν πεταχτεί τα σώματα των εκτελεσμένων.

Στην ουσία το έτος 2013 είναι το έτος της τριπλής αυτοκρατορικής επετείου. 400 χρόνια πριν ενθρονίστηκε πρώτος τσάρος της δυναστείας των Ρομάνοφ Μιχαήλ Φιόντοροβιτς. Στις 19 Μαΐου του 1868 γεννήθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρωσίας από τη δυναστεία των Ρομάνοφ, ο Νικόλαος Β΄. Και 95 χρόνια πριν, τη νύχτα της 16ης Ιουλίου, ο Νικόλαος Β΄ εκτελέστηκε. Ο συνδυασμός όλων αυτών των ημερομηνιών είναι ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην κοινωνία και το κράτος, είναι βέβαιος ο Πατριάρχης Κύριλλος.

- Μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε για την ιστορία της πατρίδας μας, για την τραγωδία του λαού μας, να θυμηθούμε ακόμα μια φορά τον πνευματικό ηρωισμό του αυτοκράτορα Νικόλαου Β΄ και της οικογένειάς του, ο οποίος αποδέχθηκε το θάνατο όπως θα έπρεπε να το κάνει ο κάθε χριστιανός. Δίχως κακία και με ηρεμία, συγχωρώντας τον εχθρό, με ταπεινότητα και παραδίδοντας τη ψυχή και το σώμα του στα χέρια του Θεού.

Οι σημερινές δραστηριότητες είναι σημαντικές όχι μόνο για το Αικατερινμπούργκ αλλά και για όλη τη Ρωσία, είναι βέβαιη η Όλγα Νικολάεβνα Κουλικόβσκαγια-Ρομάνοβα, εκπρόσωπος του οίκου των Ρομάνοφ και χήρα του ανιψιού του δολοφονημένου αυτοκράτορα.

- Κάθε φόρα έρχομαι εδώ με την καρδιά μου να πονά, όμως νιώθω ότι πρέπει να βρίσκομαι εδώ. Εδώ συνέβη η μεγάλη τραγωδία της Ρωσίας, η οποία κάθε χρόνο σιγά-σιγά να απολυτρώνεται. Οι άνθρωποι άρχισαν να μετανοούν γι’ αυτό που συνέβη, να συνειδητοποιούν ότι έχουμε χάσει εκείνη τη Ρωσία. Τώρα όλοι μας πρέπει να εργαστούμε για την αναγέννηση της Ρωσίας. Και νομίζω ότι όλες οι εκδηλώσεις στη μνήμη των γεγονότων, θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι εορτασμοί με την ευκαιρία της 400ης επετείου του οίκου των Ρομάνοφ, οι οποίες διεξάγονται το 2013 σε πολλές πόλεις της Ρωσίας και σε άλλες χώρες του κόσμου, είναι ένα απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την αναγέννηση της δύναμης της Ρωσίας, ολοκλήρωσε η Κουλικόβα-Ρομάνοβα.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ