ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Αναπτυξιακή βοήθεια 10,6 δισ. ευρώ στην Αφρική

Ιαπωνία: Αναπτυξιακή βοήθεια 10,6 δισ. ευρώ στην Αφρική

Αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 10,6 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους θα χορηγήσει η Ιαπωνία στην Αφρική την επόμενη πενταετία, όπως ανακοίνωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Από το ποσό αυτό, τα 750 εκατομμύρια θα δοθούν για τη σταθερότητα της περιοχής του Σάχελ στη βόρεια Αφρική και την εκπαίδευση 2.000 μελών των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας για επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της ασφάλειας.

«Την προσεχή πενταετία η Ιαπωνία θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Αφρική με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ύψους 24,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια βοήθεια ανέρχεται σε 10,6 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 750 εκατομμύρια που θα δοθούν για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής του Σάχελ», δήλωσε ο Άμπε από τη Γιοχοκάμα, όπου πραγματοποιείται η διεθνής διάσκεψη του Τόκιο για την ανάπτυξη στην Αφρική (Ticad).

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το πακέτο των 750 εκατ. θα δοθεί στη βόρεια και την υποσαχάρεια Αφρική καθώς και σε εδάφη πολλών χωρών όπως το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, η Αλγερία, το Τσαντ, το Σουδάν και η Λιβύη.

Η Ιαπωνία προσδίδει μεγάλη σημασία στην περιοχή αυτή κυρίως μετά την ομηρία στα μέσα Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην πόλη Ιν Αμένας της νότιας Αλγερίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 ιάπωνες πολίτες.

Η οικονομική στήριξη του ιαπωνικού κράτους θα επιτρέψει «την ενίσχυση των υποδομών κοινωνικής προστασίας με έμφαση στη διατροφή, την εκπαίδευση, την υγεία και επίσης μια στήριξη για τις γυναίκες και τους νέους», επισήμανε ο Άμπε για τον οποίο το πακέτο αυτό «θα δώσει ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και θα συμβάλλει στη σταθερότητά της». Υποσχέθηκε, εξάλλου, να μεταβεί στην Αφρική «το συντομότερο δυνατό».