ΚΟΣΜΟΣ

Γιατροί κατά του Ομπάμα για το Γκουαντάναμο

Γιατροί κατά του Ομπάμα για το Γκουαντάναμο

Πάνω από 150 γιατροί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έστειλαν σήμερα επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας του να αποκτήσουν πρόσβαση επαγγελματίες της υγείας στις στρατιωτικές φυλακές της βάσης του Γκουαντάναμο, προκειμένου να εκδώσουν «ένα ανεξάρτητο ιατρικό πόρισμα» για την πορεία της υγείας των κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Σύμφωνα με την επιστολή, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην περιοδική έκδοση Lancet, «είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν οι απεργοί πείνας πρόσβαση σε ανεξάρτητες ιατρικές εξετάσεις και συμβουλές, όπως ζητούν και αξιώνουν ο ΟΗΕ και η Διεθνής Ιατρική Ένωση».

«Χωρίς την εμπιστοσύνη, καμία αποδεκτή και ασφαλής ιατρική περίθαλψη ασθενών που διατηρούν πλήρως τις διανοητικές τους ικανότητες δεν είναι δυνατή»,επισημαίνουν στην επιστολή τους οι γιατροί. Οι ίδιοι οι απεργοί πείνας «μη έχοντες εμπιστοσύνη στους στρατιωτικούς γιατρούς (όπως έχουν τονίσει πρόσφατα ορισμένοι), είναι λίαν απίθανο να συναινέσουν στις ιατρικές συμβουλές που τους δίνονται σήμερα», τονίζεται στην επιστολή προς τον Ομπάμα.

Σε ίδιου τύπου ανακοίνωση, η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR) υπενθυμίζει πως ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να σταματήσει την δια της βίας παροχή σίτισης.

Από τους 104 κρατούμενους απεργούς πείνας, οι 44 σιτίζονται δια της βίας μέσω ρινογαστρικών σωλήνων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των φυλακών Σάμιουελ Χάουζ. Ένας από τους κρατουμένους έχει οδηγηθεί στο νοσοκομείο, όμως η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο. Το εκτεταμένο διάβημα των απεργών πείνας έχει ξεκινήσει από 4μήνου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς επ' αόριστής κράτησής τους στο Γκουαντάναμο.