ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Εικόνα αποσταθεροποίησης εμφανίζει το Εργατικό Κόμμα

Αυστραλία: Εικόνα αποσταθεροποίησης εμφανίζει το Εργατικό Κόμμα

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ και ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει μερίδα του αυστραλιανού Τύπου που εκτιμά πως εντός της εβδομάδας ίσως «κορυφωθεί» η σύγκρουση και είτε παραιτηθεί η πρωθυπουργός, είτε επιδιώξει την ανατροπή της ο Κέβιν Ραντ.

Η ίδια η κ. Γκίλαρντ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα ηγηθεί του Εργατικού κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη και ο Κέβιν Ραντ, ο πρώην πρωθυπουργός που ανατράπηκε από την κ. Γκίλαρντ πιέζεται να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αρχηγία αλλά αρνείται.

Ο κ. Ραντ φέρεται να υποστηρίζει πως μόνο αν παραιτηθεί η πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναλάβει το Εργατικό κόμμα.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε το κύριο άρθρο της εφημερίδας «The Age» το οποίο καλεί την πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο η κ. Γκίλαρντ έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά το εκλογικό σώμα «δεν την ακούει».

Η εφημερίδα αναφέρει εξάλλου, πως «ο κ. Ραντ δεν άλλαξε και πολύ από τότε που ήταν πρωθυπουργός» αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν αναλάβει την παράταξη έχει ακόμα και πιθανότητες εκλογικής νίκης. «Ενώ με την κ. Γκίλαρντ το κόμμα θα καταποντιστεί» σημειώνει η εφημερίδα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως όσο διαρκεί η διαμάχη για την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος η δημοτικότητα της αντιπολίτευσης ανεβαίνει, αλλά τα προγράμματά της «δεν αναλύονται».

«Θα υπερψηφιστεί η αντιπολίτευση χωρίς να είναι γνωστό τι πρεσβεύει» υποστηρίζει ο διευθυντής σύνταξης της «The Age».

Ο ομογενής Φιλελεύθερος γερουσιαστής, Αθανάσιος Συνοδινός, αμφιβάλει αν ο Κέβιν Ραντ θα βοηθήσει το Εργατικό Κόμμα να αυξήσει τη δύναμή του. «Το εκλογικό σώμα έχει ήδη αποφασίσει» λέει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου αν ο Κεβιν Ραντ αναλάβει ξανά την αρχηγία, το Εργατικό Κόμμα θα αυξήσει τα έσοδά του κατά 6 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές και θα μπορέσει να διεξάγει πιο αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία.