ΚΟΣΜΟΣ

«Οι Βούλγαροι εξεγέρθηκαν εναντίον της πολιτικής διαφθοράς»

«Οι Βούλγαροι εξεγέρθηκαν εναντίον της πολιτικής διαφθοράς»

Ειρηνικά και χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια εξελίσσονται δέκα μέρες τώρα οι μαζικές διαδηλώσεις στη Σόφια και σε μερικές άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, στις οποίες η «Le Figaro» αφιέρωσε τον τίτλο «Οι Βούλγαροι εξεγέρθηκαν εναντίον της πολιτικής διαφθοράς».

Σε εκτενές ρεπορτάζ για την «ανικανότητα της πολιτικής τάξης της Βουλγαρίας να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος κατά τις περασμένες δύο δεκαετίες», η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης, ότι η δημόσια τάξη και το δικαστικό σύστημα παραμένουν «αχίλλειος πτέρνα» της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας.

Με συνέπεια οι δύο βαλκανικές γειτονικές χώρες να τεθούν υπό το καθεστώς ειδικής επιτήρησης στον τομέα αυτό μετά την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ) εδώ και έξι χρόνια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στα βασικά σημεία του οποίου έδωσαν ευρεία δημοσιότητα τα σημερινά βουλγαρικά ΜΜΕ.

Όσον αφορά τη Βουλγαρία, η επιτήρηση αυτή θα συνεχιστεί επί του αορίστου, κατέστησε σαφές προσωπικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε έντονα τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στη Σόφια για έλλειψη διαφάνειας και διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών κατά την επιλογή νέων αρμοδίων για θέσεις-κλειδιά του συστήματος ασφάλειας. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη επίμαχη εκλογή αμφιλεγόμενου μεγιστάνα του βουλγαρικού Τύπου στην θέση του διοικητή της σημαντικότερης υπηρεσίας ασφάλειας της χώρας.

Η οποία έγινε έναυσμα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα επειδή ερμηνεύτηκε από την κοινή γνώμη εδώ ως ιδιαίτερα έντονη πρόκληση του δημόσιου αισθήματος και ως συνέχιση της πρακτικής για παρασκηνιακές συναλλαγές των πολιτικών δυνάμεων, κατόπιν υπαγόρευσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ολιγαρχικού τύπου στη χώρα.