ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκασε τις βιαιότητες στην Αίγυπτο ο ΟΗΕ

Καταδίκασε τις βιαιότητες στην Αίγυπτο ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν «καταδίκασε» τις βιαιότητες που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων τη Δευτέρα στην Αίγυπτο και απαίτησε αμερόληπτη έρευνα για να εντοπιστούν οι ένοχοι, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι προβληματισμένος με τη βία καταδικάζει τις δολοφονίες και καλεί σε μια διεξοδική έρευνα από ανεξάρτητες και αρμόδιες εθνικές αρχές ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Γενικός Γραμματέας «καλεί όλους τους Αιγύπτιους να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης » και τους ζήτησε «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», αναφέρεται επίσης στη δήλωση του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών. «Οι διαδηλώσεις πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές και οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να τηρούν αυστηρά τα διεθνή πρότυπα», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Ο κ. Μπαν προέτρεψε επίσης τους Αιγυπτίους «να εργαστούν για την οικοδόμηση συναίνεσης που περιλαμβάνει όλα τα κόμματα και όλες τις κοινότητες. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν αν χρειαστεί σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η δήλωση του Μπαν Κι –μουν.