ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στο Βιετνάμ

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στο Βιετνάμ

Οι Αρχές του Βιετνάμ προχώρησαν στην πρώτη εκτέλεση ενός θανατοποινίτη με τη χρήση ενέσιμων θανατηφόρων σκευασμάτων στην ιστορία της ασιατικής χώρας, με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων χημικών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Νγκουγέν Ανχ Τουάν, 27 ετών, εκτελέστηκε στο Ανόι το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας. Ο Τουάν είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 2010 για ληστεία μετά φόνου.

Oι Αρχές της χώρας δεν είχαν μπορέσει να θανατώσουν κάποιον από τους καταδικασμένους στην εσχάτη των ποινών αφότου εγκατέλειψαν την πρακτική της επιβολής της θανατικής ποινής με εκτελεστικά αποσπάσματα κι αποφάσισαν να χρησιμοποιούν θανατηφόρες ενέσεις τον Ιούλιο του 2011.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν στις αρχές του Βιετνάμ τις απαραίτητες χημικές ουσίες, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πειστεί το Ανόι να απεμπολήσει τη θανατική ποινή. Φέτος όμως το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παράγει μόνο του τα απαραίτητα χημικά συστατικά.

Τουλάχιστον 586 άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο αναμένουν την εκτέλεσή τους στις φυλακές της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης στο Βιετνάμ. Ανάμεσα στα εγκλήματα τα οποία επισύρουν την εσχάτη των ποινών είναι οι φόνοι, οι βιασμοί ανηλίκων, η διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.