ΚΟΣΜΟΣ

Μπραχίμι: «Η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη είναι η συριακή σύρραξη»

Μπραχίμι: «Η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη είναι η συριακή σύρραξη»

Η συριακή σύρραξη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή κατά της παγκόσμιας ειρήνης σήμερα, ιδίως εάν επαληθευθεί η υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση κοντά στη Δαμασκό, προειδοποίησε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι.

«Η Συρία είναι αναμφίβολα η πιο μεγάλη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στον σημερινό κόσμο», δήλωσε ο Μπραχίμι σε συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο του ΟΗΕ και στην οποία ο απεσταλμένος εξέπεμψε μία έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προσέλθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

«Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Δαμασκού υπερτονίζουν τη σημασία της κρίσης αυτής και τους συνακόλουθους κινδύνους της, όχι μόνον για τον συριακό λαό, αλλά επίσης και για ολόκληρο τον κόσμο», επεσήμανε.

Ο Μπραχίμι έχει αποδυθεί από μηνών σε μία προσπάθεια να φέρει την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και την αντιπολίτευση σε μια συνδιάσκεψη για την ειρήνη, την αποκαλούμενη «Γενεύη 2».

«Το πρόβλημα είναι πως κάθε εμπλεκόμενο τμήμα σε αυτή τη σύρραξη πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει στο στρατιωτικό επίπεδο», ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στρατιωτική λύση και πως «κανείς δεν μπορεί να κερδίσει», επισήμανε ο Μπραχίμι.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση, κι όσο πιο γρήγορα εργασθούμε, τόσο καλύτερο», εκτίμησε ο ίδιος.