ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Κόκκινος συναγερμός» για 250.000 κατοίκους

Ρωσία: «Κόκκινος συναγερμός» για 250.000 κατοίκους

Εκτεταμένες πλημμύρες, οι οποίες σαρώνουν το Καμσαμόλσκ στον ποταμό Αμούρ της ρωσικής Άπω Ανατολής, απειλούν περισσότερους από 250.000 κατοίκους.


«Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Αμούρ εξακολουθεί να αυξάνει στην περιοχή του Χαμπαρόφσκ, ενώ η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη στο Καμσαμόλσκ στον Αμούρ», ανακοίνωσε ο νέος αντιπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας στην Άπω Ανατολή Γιούρι Τρούτνιεφ.

Η στάθμη στον ποταμό Αμούρ, ο οποίος έχει υπερχειλίσει εξαιτίας των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων που σαρώνουν την Άπω Ανατολή από τα τέλη Ιουλίου, έφθανε σήμερα τα 8,20 μέτρα στο Καμσαμόλσκ στον Αμούρ, τόνισε ο Γιούρι Βαράκιν, στέλεχος της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Ροσγκιντραμέτ.

Η προηγούμενη ιστορικά υψηλή στάθμη υδάτων στην πόλη αυτή είχε καταγραφεί το 1949 και ήταν 7,01 μ., υπογράμμισε ο ίδιος.

Επίσης και στο Χαμπαρόφσκ, σημαντική πόλη με 600.000 κατοίκους κοντά στα σύνορα με την Κίνα, η στάθμη των υδάτων μετρήθηκε στα 8,05 μέτρα.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το επίπεδο των υδάτων στο Χαμπαρόφσκ πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω και θα φθάσει τα 8,2 -8,3 μ. εντός των προσεχών ημερών, ενώ στο Καμσαμόλσκ στον Αμούρ θα ανέλθουν στα 9,3-9,8 μ., τόνισε ο Βαράκιν.

«Αυτό συνεπάγεται πως θα μετακινηθούν άλλοι 36.000 κάτοικοι», εκτίμησε ο Τούτνιεφ στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων αναφέρει πως περίπου 15.000 άνθρωποι χρειάσθηκε πρόσφατα να απομακρυνθούν από τις περιοχές του Χαμπαρόφσκ, του Αμούρ και του Μπιραμπιτζάν.

Στα τέλη Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή για να διαπιστώσει επί τόπου τα δεδομένα, το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως ήδη είχαν μετακινηθεί προληπτικά 50.000 κάτοικοι.