ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις για τα "μαύρα ταμεία" στο κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

Νέες αποκαλύψεις για τα "μαύρα ταμεία" στο κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

Ένα σημαντικό νέο στοιχείο προέκυψε χθες σε βάρος του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) όσον αφορά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του — μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στην Ισπανία.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες El País και El Mundo, ο Κριστόμπαλ Πάεθ, πρώην ανώτατο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, φέρεται να είπε στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ, ο οποίος προΐσταται της έρευνας για τα "μαύρα ταμεία" του PP, ότι λάμβανε πληρωμές "κάτω από το τραπέζι": επρόκειτο για χρήματα τα οποία το κόμμα εισέπραττε από δωρεές και τα οποία δεν δηλώνονταν στις φορολογικές αρχές.

Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας του PP που έχει ομολογήσει ότι διηύθυνε τα "μαύρα ταμεία" του Λαϊκού Κόμματος από το 1991 ως το 2009.

Ο Μπάρθενας παρουσίασε αποσπάσματα από τις χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές που τηρούσε ο ίδιος μυστικά και λέει πως αποδεικνύουν ότι περίπου 8 εκατ. ευρώ δόθηκαν μυστικά από κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες στο κόμμα και ότι ηγετικά του στελέχη λάμβαναν τακτικές πληρωμές κάτω από το τραπέζι — περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πάεθ φέρεται να είπε στον Ρουθ ότι τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο Μπάρθενας είναι πιθανόν αυθεντικά.

Ο Ραχόι έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις καταγγελίες σε βάρος του περί διαφθοράς. Ενώπιον της ισπανικής βουλής, μιλώντας σε μια συνεδρίαση του σώματος ειδικά για το θέμα αυτό την 1η Αυγούστου, ο Ραχόι είχε διαμηνύσει ότι "ούτε θα παραιτηθεί, ούτε θα προκηρύξει εκλογές", παρά τα σχετικά αιτήματα από την αντιπολίτευση.

Όμως οι δηλώσεις του Πάεθ αποτελούν ακράδαντη απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός δωροδοκήθηκε, υποστήριξε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι πρόκειται να καλέσει ξανά τον Ραχόι να δώσει εξηγήσεις στη βουλή της Ισπανίας.

Οι Σοσιαλιστές κάλεσαν χθες τον Ρουθ να ερευνήσει γιατί το PP διέγραψε αρχεία που περιέχονταν στους σκληρούς δίσκους των προσωπικών υπολογιστών του Μπάρθενας. Το κυβερνών κόμμα λέει ότι αυτή είναι η τυπική διαδικασία όταν ο ταμίας του κόμματος αντικαθίσταται, ενώ η αντιπολίτευση ερίζει ότι το PP ήθελε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος των ηγετικών του στελεχών.