ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές την Κυριακή στο κρατίδιο της Βαυαρίας

Εκλογές την Κυριακή στο κρατίδιο της Βαυαρίας

«Η Βαυαρία είναι πλούσια, αλλά όχι ανόητη», επαναλαμβάνει συχνά ο πρωθυπουργός του κρατιδίου και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, προσαρμόζοντας στα βαυαρικά δεδομένα την αγαπημένη φράση του δημάρχου της γερμανικής πρωτεύουσας, «το Βερολίνο είναι φτωχό, αλλά σέξι».

Ο κ. Ζεεχόφερ, που διεκδικεί μεθαύριο την επανεκλογή του με όπλα τις οικονομικές επιτυχίες του, δεν ανησυχεί πάντως για την επικράτηση του κόμματός του: ανοιχτό μένει μόνο το θέμα της απόλυτης πλειοψηφίας και το ποσοστό των Φιλελευθέρων (FDP).

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της κ. Μέρκελ στην Βαυαρία, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά οριακές επιδόσεις για το FDP, το οποίο εμφανιζόταν τις τελευταίες ημέρες μία μονάδα κάτω από το όριο του 5% για την είσοδο στην τοπική Βουλή. Ενδεχόμενος αποκλεισμός των Φιλελευθέρων δεν αποκλείεται στις 22 Σεπτεμβρίου να προκαλέσει «πριμοδότηση» από τους Χριστιανοδημοκράτες, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να στοιχίσει στην Καγκελάριο πολύτιμες ψήφους.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας πάντως, με την αυτοπεποίθηση που του δίνουν τα ποσοστά του και η οικονομική ευρωστία του κρατιδίου, δεν απέφυγε να θέσει προκαταβολικά τους όρους του για την – αυτονόητη - μετεκλογική συνεργασία του με την Άνγκελα Μέρκελ. Ζήτησε την επιβολή διοδίων (σ.σ. στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους δεν υπάρχουν) για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που διέρχονται από την Γερμανία, διαφορετικό φόρο κληρονομιάς σε επίπεδο κρατιδίων και καθιέρωση δημοψηφισμάτων. Τα δύο τελευταία η Καγκελάριος δήλωσε ότι τα συζητάει. Τα διόδια ωστόσο αποτέλεσαν σοβαρό σημείο αιχμής κατά την προεκλογική περίοδο, απασχολώντας ακόμη και το τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Καγκελαρία.

Ο κ. Ζεεχόφερ επιμένει ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση και η κα Μέρκελ από την πλευρά της απορρίπτει την πρόταση, αλλά υπόσχεται ότι «θα βρεθεί τελικά κοινός τόπος και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι». Την ίδια ώρα δεν μπορεί να αγνοήσει την προειδοποίηση των εμπειρογνωμόνων ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με διάκριση σε βάρος άλλων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προσέκρουε στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας και το δεύτερο σε πληθυσμό, με 12,4 εκατομμύρια κατοίκους, έδρα εταιρειών όπως η BMW, η Siemens και η Allianz, είχε το 2012 ΑΕΠ 600 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερο ακόμη και από εκείνο της Αυστρίας ή της Πολωνίας. Το ποσοστό ανεργίας της ανέρχεται σε 3,8% έναντι 6,8% στην Γερμανία συνολικά, ενώ μεταξύ των νέων το ποσοστό είναι σχεδόν μηδενικό. Εύλογα λοιπόν ο κ. Ζεεχόφερ προέταξε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την θέση του κρατιδίου του ως μεγάλου χρηματοδότη της υπόλοιπης χώρας. Και μπορεί να είναι σχεδόν σίγουρος ότι την επόμενη Παρασκευή θα είναι εκείνος που θα υποδεχτεί την Άγγελα Μέρκελ στο Μόναχο για την τελευταία προεκλογική της εμφάνιση.

Τα πρώτα έξιτ πολ για τις εκλογές της Βαυαρίας αναμένονται στις 19:00 ώρα Ελλάδας.