ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση Άσαντ για κατάπαυση του πυρός

Πρόταση Άσαντ για κατάπαυση του πυρός

Κατάπαυση του πυρός στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης προτίθεται να προτείνει το καθεστώς Άσαντ, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδου της συριακής κυβέρνησης στη βρετανική εφημερίδα "The Guardian".

Ειδικότερα, ο Καντρί Τζαμίλ δηλώνει πως στην παρούσα φάση ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει φθάσει σε αδιέξοδο και πώς καμία απ' τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν μπορεί να επικρατήσει, αφού είναι επιχειρησιακά ισόπαλες.

Το καθεστώς Άσαντ προτίθεται να καλέσει στη διάσκεψη "Γενεύη 2" -που βρίσκεται ακόμη στον αέρα- σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός την αντιπολίτευση υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας, με αξιωματούχους από τον ΟΗΕ και με προέλευση από "ουδέτερες χώρες".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει για το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ περνώντας ένα δεσμευτικό ψήφισμα, όταν συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο Ιρανός πρόεδρος Ρουαχνί σε άρθρο του στην εφημερίδα "Washington Times" επισημαίνει την προθυμία της Τεχεράνης να συμβάλει στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία στο πλαίσιο της "εποικοδομητικής", όπως τη χαρακτήρισε, πολιτικής προσέγγισης του Ιράν με άλλες χώρες.