ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα: 23 τόνοι βρόχινου νερού ξεχείλισαν από ζώνη με δεξαμενές

Φουκουσίμα: 23 τόνοι βρόχινου νερού ξεχείλισαν από ζώνη με δεξαμενές

Η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι 23 τόνοι λίγο μολυσμένου βρόχινου νερού ξεχείλισαν από ζώνη με δεξαμενές αποθήκευσης ραδιενεργού ύδατος και επισήμανε ότι ορισμένες σταγόνες βρέθηκαν στο ανώτερο τμήμα μιας δεξαμενής.


Ένας τυφώνας προκάλεσε πρόσφατα ισχυρές βροχοπτώσεις στο ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, από τις οποίες δεν γλίτωσε ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα

Το νερό από την βροχή συσσωρεύτηκε στις ζώνες όπου έχουν εγκατασταθεί οι δεξαμενές, οι οποίες είναι καλυμμένες με μια πλάκα τσιμέντου και περιβάλλονται από τοιχίο περίπου τριάντα εκατοστών.

Η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ξεπέρασε το μικρό αυτό φράγμα και διείσδυσε στο γύρω έδαφος, σύμφωνα με την Tepco.
Μετρήσεις που έγιναν στα κατάλοιπα νερού έδειξαν ένα επίπεδο ακτινοβολίας βήτα σχετικά ασθενές που ανερχόταν σε 15 μπεκερέλ ανά λίτρο. Το σύνολο του ραδιενεργού καισίου έφτανε εκεί στα 33 μπεκερέλ ανά λίτρο, δηλαδή στο τριπλάσιο από το όριο που ορίζεται για το πόσιμο νερό.

Η Tepco σημείωσε εξάλλου ότι έχει υποψίες και για ένα δεύτερο περιστατικό αυτού του είδους, το οποίο δεν μπορεί να διευκρινίσει ποσοτικά, σε μια άλλη ζώνη αποθήκευσης. Το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε σε αυτήν την τοποθεσία είναι λίγο κατώτερο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ανάκτησης του βρόχινου νερού, κάποιες σταγόνες εντοπίστηκαν από έναν εργαζόμενο στο ανώτερο τμήμα μιας δεξαμενής αποθήκευσης σε μια άλλη ζώνη.

Η Tepco διευκρίνισε ότι γίνονται αναλύσεις.

Ήδη χθες 4 τόνοι ραδιενεργού βρόχινου νερού χύθηκαν κατά λάθος στο έδαφος την ώρα που εργαζόμενοι το αντλούσαν για να το μεταφέρουν σε μια άδεια δεξαμενή 12 τόνων.

Το νερό που διέρρευσε εξαπλώθηκε στο έδαφος στο οποίο και διείσδυσε εν μέρει.