ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Συνάντηση Μπραχίμι με Σύρους αντικυβερνητικούς

Τουρκία:Συνάντηση Μπραχίμι με Σύρους αντικυβερνητικούς

Ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) και άλλοι επικεφαλής των σύρων αντικυβερνητικών μαχητών συναντήθηκαν στην Τουρκία με τον κοινό μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι στο πλαίσιο της προσπάθειας να διοργανωθεί μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη, όπως δήλωσε ένα μέλος του ΕΣΣ.


«Είχαμε μια συνάντηση χθες Πέμπτη με τον Λάκνταρ Μπραχίμι στην οποία συμμετείχε η γενική διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού καθώς και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και άλλοι διοικητές από τη Συρία», δήλωσε ο Λουάι Μόκνταντ, συντονιστής πολιτικής και Τύπου του ΕΣΣ.
Ο επικεφαλής του ΕΣΣ «στρατηγός Σελίμ Ιντρίς επανέλαβε ότι αναζητούμε όλοι μια λύση και (επιθυμούμε) να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιτεθούμε στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στον (σύρο πρόεδρο) Μπασάρ αλ Άσαντ», πρόσθεσε ο Μόκνταντ.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του Μπραχίμι στην περιοχή προκειμένου να πειστούν όλες οι πλευρές για την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και της συριακής κυβέρνησης στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2, που υπάρχουν ελπίδες ότι θα διοργανωθεί τον Νοέμβριο.
Η συριακή αντιπολίτευση είναι διχασμένη όσον αφορά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διάσκεψη και ζητά οι διαπραγματεύσεις να αφορούν σε μια αλλαγή καθεστώτος και την απομάκρυνση του Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Μόκνταντ, ο στρατηγός Ιντρίς «επέμεινε ότι ο ΕΣΣ επιθυμεί τη δημοκρατία, ένα ελεύθερο κράτος στη Συρία, την πτώση του καθεστώτος, τον διορισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης και τη δίκη των εγκληματιών».
«Επιθυμούμε μια λύση και αυτό θα ξεκινήσει αν διασφαλιστεί ότι οι δολοφόνοι θα λογοδοτήσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Μπραχίμι είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, αν δεν συμμετάσχει μια «αξιόπιστη» αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Μπραχίμι: Καμία επέμβαση στη Συρία χωρίς έγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ