ΚΟΣΜΟΣ

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου σε Μόντρεαλ και Τορόντο

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου σε Μόντρεαλ και Τορόντο

Γιορτάσθηκε την Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μόντρεαλ το «Έπος του 40» χοροστατούντος του ιερατικού προϊσταμένου π. Παναγιώτη Σαλατέλη με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνου Καφόπουλου και του επιτίμου προξένου της Κύπρου Μιχάλη Παϊδούση.

Ακολούθησε επετειακό γεύμα στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ, όπου πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές των ημερήσιων σχολείων Σωκράτης και Δημοσθένης της κοινότητας με την ερμηνεία των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και του Καναδά καθώς και ποιημάτων γύρω από το Έπος του 40.

Μεταξύ άλλων το γεύμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος καθώς και καναδοί πολιτικοί, όπως , ο επαρχιακός βουλευτής των Φιλελευθέρων Τζερρυ Σκλαβούνος, ο υποψήφιος δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελεν Φωτόπουλος και Μαίρη Ντέρος του Δήμου του Μοντρεάλ και άλλοι επίσημοι.

Και στο Τορόντο όμως, πλημμύρισε η λεωφόρος Ντάνφορθ από την ελληνική παρουσία κατά την παρέλαση της Κυριακής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Υπό τσουχτερό κρύο τα παιδιά των ελληνικών σχολείων της Μητροπολιτικής Κοινότητας του Τορόντο, της Μητρόπολης Καναδά καθώς και οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι παρέλασαν με παλμό στην κεντρική λεωφόρο της πόλης τιμώντας το έπος του 40.

Είχε προηγηθεί δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στον καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του βοηθού Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.

Μετά το πέρας της παρέλασης, στεφάνια κατατέθηκαν στο ηρώον του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τιμήν των πεσόντων στο Αλβανικό μέτωπο προκειμένου να αναχαιτισθεί ο ιταλικός στρατός εκείνο το άγριο φθινόπωρο του 40.

Πολλοί επίσημοι τίμησαν με την παρουσία τους την παρέλαση, όπου παρευρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης του Οντάριο Μάικλ Κοτώ, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζίμ Καρύγιαννης, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Φραγκιαδάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Αντώνης Αρτεμάκης και άλλοι.