ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία:Στο στόχαστρο τα ισλαμικά δισεκατομμύρια

Βρετανία:Στο στόχαστρο τα ισλαμικά δισεκατομμύρια

Η Βρετανία έγινε η πρώτη μη ισλαμική χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Ισλαμικό Οικονομικό Φόρουμ, γνωστό ως «Ισλαμικό Νταβός».Έγινε, επίσης, η πρώτη μη ισλαμική χώρα που ανακοίνωσε την έκδοση ισλαμικών ομολόγων.


Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, που θα παρακολουθήσουν 2.600 συμμετέχοντες:

«Εδώ και χρόνια γίνεται λόγος για την έκδοση ενός Ισλαμικού Ομολόγου, ή sukuk, εκτός του ισλαμικού κόσμου, αλλά ποτέ δεν έγινε. Χρειάζεται πραγματισμός και πολιτική θέληση. Εδώ, στη Βρετανία, έχουμε και τα δύο. Αυτή η κυβέρνηση θέλει η Βρετανία να γίνει το πρώτο κράτος εκτός ισλαμικού κόσμου που θα εκδώσει ισλαμικό ομόλογο».

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι τα δισεκατομμύρια που διακινούνται στην ισλαμική αγορά χρήματος. Το 2014, αναμένεται να φτάσουν το 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ,αναφέρει το Euronews.
Ήδη, 25 τράπεζες στην Αγγλία προσφέρουν ισλαμικά προϊόντα.

«Σήμερα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοινώνει νέους δείκτες. Πρόκειται για τον παγκόσμιο Δείκτη Ισλαμικής Αγοράς, μία ακόμα πρωτιά του City. Το Λονδίνο μπορεί να γίνει ένα από τα μεγάλα κέντρα ισλαμικής αγοράς του κόσμου.» προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα ισλαμικά ομόλογα ή sukuk αποτελούν ειδικές εκδόσεις, σύμφωνες με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, που απαγορεύει την επιβολή τόκων. Επίσης, απαγορεύει δραστηριότητες σχετικές με το τζόγο και το αλκοόλ.
Οι αποδόσεις τους συνδέονται με επιστροφές από αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, οι πρώτες εκδόσεις του βρετανικού ισλαμικού ομολόγου θα έχουν ύψος περίπου 235 εκατομμύρια ευρώ.