ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτής προειδοποιεί: Κάτω τα χέρια από τη μαρμελάδα

Βουλευτής προειδοποιεί: Κάτω τα χέρια από τη μαρμελάδα

Μάχη για να μην περάσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει την ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται στις μαρμελάδες δίνει μια βουλευτίνα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, η Τέσα Μαντ.


Η Μαντ, το κόμμα της οποίας μετέχει στην κυβέρνηση της Βρετανίας, τάχθηκε κατά το σχεδίου των Βρυξελλών να μειώσει από το 60 στο 50% το ποσοστό ζάχαρης στις μαρμελάδες. «Φοβάμαι ότι η συζήτηση αυτή θα σηματοδοτήσει το θάνατο του παραδοσιακού εγγλέζικου πρωινού, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα», είπε η βουλευτίνα απευθυνόμενη στους Βρετανούς συναδέλφους της.

«Όλοι ξέρουμε τι περιμένουμε όταν αγοράζουμε μαρμελάδα από το σουπερμάρκετ: ένα προϊόν άριστης ποιότητας, ωραίου χρώματος, με ημερομηνία λήξης μετά από περίπου έναν χρόνο, χάρη στο αυξημένο ποσοστό ζάχαρης που περιέχει», υποστήριξε η Μαντ.

«Μειώνοντας το ποσοστό της ζάχαρης η μαρμελάδα θα χάσει τη χαρακτηριστική υφή της. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ομοιογενής μάζα για άλειμμα στο ψωμί, που δεν θα μοιάζει με τίποτα απ' όσα ξέρουμε», εξήγησε, εκφράζοντας ταυτόχρονα το φόβο ότι οι παρασκευαστές θα αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με φτηνότερα προϊόντα, κακής ποιότητας.

Ο κίνδυνος είναι να βρεθούν στο τραπέζι των Βρετανών «προϊόντα παραπλήσια με τις γαλλικές και τις γερμανικές μαρμελάδες ή, ακόμη χειρότερα, με τις αμερικάνικες», σχολίασε μιλώντας στο BBC.

Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο στηρίζει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος είπε ότι η μείωση της ζάχαρης στις μαρμελάδες «θα δώσει ώθηση στην οικονομία, καθώς θα διευκολύνει τους Βρετανούς παραγωγούς να κάνουν εξαγωγές και θα επιτρέψει στους λάτρεις της μαρμελάδας σε όλο τον κόσμο να γευτούν την πεντανόστιμη βρετανική μαρμελάδα».