ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκαν επτά νεοναζιστές

Καταδικάστηκαν επτά νεοναζιστές

Επτά Αυστριακοί νεοναζί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως και έξι ετών σε μία υπόθεση που, σύμφωνα με τον δικαστή, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για τους υπόλοιπους στη χώρα, η οποία βαρύνεται από το ναζιστικό παρελθόν της.

Τα μέλη της αποκαλούμενης οργάνωσης Objekt 21 που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με παράνομο δίκτυο πορνείας, καταδικάστηκαν αργά χθες το βράδυ για συμμετοχή σε εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση, που θεωρείται ποινικό αδίκημα στην Αυστρία από το 1947.

Στα αποδεικτικά στοιχεία που προβλήθηκαν στη δίκη τους στην Άνω Αυστρία, το τρίτο μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της χώρας, περιλαμβάνεται κι ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης να ανταλλάσσουν ναζιστικούς χαιρετισμούς ("Sieg Heil") στον χώρο συνάντησής τους, τον οποίον αποκαλούν "εργοστάσιο όπλων", μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Object 21 διεξήγαγε επί σειρά ετών μία εκστρατεία τρόμου στην περιοχή με εμπρηστικές επιθέσεις, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών και πορνεία, μεταξύ άλλων αδικημάτων, και τελούσε υπό παρακολούθηση από το 2009.

Το πρακτορείο επικαλείται τον προεδρεύοντα δικαστή, σύμφωνα με τον οποίο οι ποινές αποσκοπούν στο να αποτρέψουν όποιον έλκεται από τον νεοναζισμό. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και για αδικήματα για τα οποία θεωρούνται ύποπτα άλλα μέλη της οργάνωσης.

Οι δύο κυριότεροι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε τέσσερα και έξι χρόνια φυλάκισης επί της οποίας θα ασκήσουν έφεση.

Στους άλλους επιβλήθηκαν ποινές από 18 μήνες ως δυόμιση χρόνια, μετέδωσε το APA. Και οι επτά είχαν δηλώσει αθώοι.

Κατά την ετήσια έκθεσή της του 2012, η αυστριακή υπηρεσία αντικατασκοπείας BVΤ υποβάθμισε την νεοναζιστική απειλή υποστηρίζοντας ότι χάρις σε νομικές διαδικασίες το κίνημα στερήθηκε την ηγεσία του.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, το οποίο κατά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου εξασφάλισε περισσότερο από το ένα πέμπτο της ψήφου, απορρίπτει την νεοναζιστική ιδεολογία αλλά συγκεντρώνει κάποιους συμπαθούντες λόγω της αντι-ισλαμικής και ξενοφοβικής ρητορικής του.