ΚΟΣΜΟΣ

Μειώνεται η στήριξη των Λετονών στο ευρώ

Μειώνεται η στήριξη των Λετονών στο ευρώ

Η υποστήριξη των Λετονών στο ευρώ βρίσκεται σε πτώση, ένα μήνα πριν από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομίσματος από τη Λετονία, η οποία θα γίνει την 1η Ιανουαρίου το 18ο μέλος της ευρωζώνης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης υπέρ του ευρώ, την οποία στήριξε η κυβέρνηση, με την τοποθέτηση αφισών στα μαγαζιά με τις τιμές να αναγράφονται σε λετονικά λατ και σε ευρώ, αποδείχθηκε αντιπαραγωγική.

Μόλις το 20% των κατοίκων αυτής της βαλτικής χώρας υποστηρίζει το πέρασμα στο ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο από το ινστιτούτο SKDS σε δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18- 74 ετών, έναντι 24% το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η αντίθεση στο ευρωπαϊκό νόμισμα πέρασε από το 52% το Σεπτέμβριο στο 58%, τη στιγμή που το 22% των Λετονών δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ, έναντι 24% το Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης μπορεί να αντικατοπτρίζουν την παραδοσιακή απαισιοδοξία των Λετονών με το χειμώνα να φθάνει, εκτιμά ο οικονομολόγος της τράπεζας Nordea, Άντρις Στραζντς.