ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Διαφάνεια στην χρηματοδότηση των πολιτικών

Συμβούλιο της Ευρώπης: Διαφάνεια στην χρηματοδότηση των πολιτικών

Διαφάνεια στην χρηματοδότηση των πολιτικών προσώπων και μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς ζητεί από την Γαλλία η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Με μια έκθεση της –έκτασης 22 σελίδων– για την Γαλλία, η Ομάδα κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τις αρχές να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των πολιτικών.

Η GRECO υπογραμμίζει ότι η Γαλλία έχει εφαρμόσει μόνο τις τρεις από τις δεκαεπτά συστάσεις που είχε κάνει η Επιτροπή, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και εκφράζει την λύπη της, διότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στον τομέα ποινικοποίησης της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης και της διαφθοράς στον σωφρονιστικό τομέα, από τον Απρίλιο του 2011.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών στην Γαλλία, η GRECO σημειώνει ότι δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική πρόοδος, τόσον στην υποχρέωση δημοσίευσης των ονομάτων των «χορηγών» σε υποψηφίους βουλευτές και πολιτικά κόμματα όσον και στον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών.

Η Επιτροπή ζήτησε από την Γαλλία, μέχρι τις 2-6 Δεκεμβρίου 2013, που θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση της, να έχει υποβάλει έκθεση, για τις προόδους που ενδεχομένως έχει σημειώσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα.