ΚΟΣΜΟΣ

Η συριακή αντιπολίτευση θα μετάσχει στην διάσκεψη «Γενεύη 2»

Η συριακή αντιπολίτευση θα μετάσχει στην διάσκεψη «Γενεύη 2»

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός θα μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία, την γνωστή ως "Γενεύη 2", που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του κύριου αυτού συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς και στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού υπογράμμισε επίσης ότι στο Ιράν θα πρέπει να επιτραπεί να μετάσχει στην "Γενεύη 2" μόνον αν σταματήσει να συμμετέχει στην αιματοχυσία στην Συρία και αποσύρει από την χώρα τις δυνάμεις του, όπως και τις προσκείμενες σε αυτό δυνάμεις.

"Είμαστε έτοιμοι να πάμε στην Γενεύη", δήλωσε ο Τζάρμπα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση θεωρεί τις συνομιλίες της Γενεύης ως ένα βήμα προς μια αλλαγή ηγεσίας και μια "αυθεντική δημοκρατική μεταμόρφωση στην Συρία".

"Κατά κανέναν τρόπο ο άνθρωπος που ευθύνεται για την καταστροφή της χώρας δεν μπορεί να ευθύνεται (στο μέλλον) για την οικοδόμηση της χώρας", σημείωσε επίσης ο Τζάρμπα, αναφερόμενος στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Τζάρμπα απέρριψε εξάλλου μια συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες αυτές "υπό την σημερινή πραγματικότητα".

"Το Ιράν ευθύνεται και συμμετέχει στο φονικό στην Συρία με έναν πολύ σαφή τρόπο. Σκότωσε χιλιάδες Σύρους με τους Φρουρούς του της Επανάστασης και τους μισθοφόρους του της Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση", σημείωσε.
"Αν το Ιράν επιδιώκει σοβαρά την επίλυση της συριακής κρίσης, θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τους Φρουρούς της Επανάστασ