ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Σε νέο στάδιο η σχέση Παρισιού-Βερολίνου

Μέρκελ: Σε νέο στάδιο η σχέση Παρισιού-Βερολίνου

"Τώρα μπορούμε να εισέλθουμε σε ένα νέο στάδιο" της σχέσης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά την υποδοχή της στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "ήδη εργαστεί από κοινού πολύ εντατικά τους τελευταίους αυτούς μήνες", υπογράμμισε η Μέρκελ, η οποία ανέλαβε χθες και επισήμως καθήκοντα για μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας, σε σύντομη δήλωση που έκανε έχοντας δίπλα της τον Γάλλο πρόεδρο.

Ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών θα διεξαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου με στόχο την "εμβάθυνση" των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, διευκρίνισε.

Για την Μέρκελ η πρόκληση είναι να "δείξουμε ότι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα για τους άνδρες και τις γυναίκες των χωρών μας απ' ό,τι αν το κάναμε ξεχωριστά".

"Θέλουμε να οδηγήσουμε σε πρόοδο την Ευρώπη και να την κάνουμε την πιο ισχυρή ήπειρο στον κόσμο", υπογράμμισε επίσης η Μέρκελ την παραμονή μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα είναι αφιερωμένη στην τραπεζική ένωση, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή του κινδύνου να ξεσπάσει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη, και στην ευρωπαϊκή άμυνα.

OL398122323121

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα έχουν εφεξής έναν "κοινό ορίζοντα, ο οποίος αναμένεται να μετατραπεί σε μια κοινή ημερήσια διάταξη".

"Η Ευρώπη χρειάζεται την σχέση ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία, μια σχέση εμπιστοσύνης, μια σχέση ισχυρή, μια σχέση ανοιχτή", πρόσθεσε ο Ολάντ πριν από το δείπνο εργασίας που θα είχε με την προσκεκλημένη του.