ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχοι οι 2 «στρατιώτες του Αλλάχ» για τη δολοφονία του στρατιώτη

Ένοχοι οι 2 «στρατιώτες του Αλλάχ» για τη δολοφονία του στρατιώτη

Ένοχοι για τη δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη Λι Ρίγκμπι κρίθηκαν οι δύο Βρετανοί πολίτες, νιγηριανής καταγωγής που θεωρούσαν εαυτούς «στρατιώτες του Αλλάχ».

Οι ένορκοι του δικαστηρίου του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο Μάικλ Αντεμπολάτζο, 28 ετών, και ο Μάικλ Αντεμπογουέιλ, 22 ετών είναι ένοχοι για τη δολοφονία στις 22 Μαΐου του Λι Ρίγκμπι, 25 ετών, αλλά όχι για την απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού.

Οι δύο άνδρες, που έχουν ζητήσει να τους αποκαλούν με τα ονόματα Μουτζαχίντ Αμπού Χάμζα και Ισμαήλ Ιμπν Αμπντουλά, είχαν αρνηθεί ότι σκότωσαν τον Ρίγκμπι.

Ο Αντεμπολάτζο είχε ισχυριστεί ότι είναι «στρατιώτης του Αλλάχ» και ότι η δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη διαπράχθηκε στο πλαίσιο του ιερού πολέμου που έχει εξαπολυθεί σε αντίποινα για τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης σε κράτη όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να σας πολεμάμε. Ο μόνος λόγος που σκοτώσαμε αυτόν τον άνδρα σήμερα είναι επειδή μουσουλμάνοι πεθαίνουν καθημερινά από Βρετανούς στρατιώτες», είχε δηλώσει ο Αντεμπολάτζο στις κάμερες.

Η άγρια δολοφονία του στρατιώτη που είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και ο οποίος κατευθυνόταν με τα πόδια προς τον στρατώνα του στο προάστιο Γούλγουϊτς, του νοτιοανατολικού Λονδίνου, φορώντας πολιτικά, είχε προκαλέσει σοκ στη Βρετανία.

dolofonia

Η δολοφονία έγινε υπό το βλέμμα πολλών περαστικών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και παιδιά. Κάποιοι εξ αυτών βιντεοσκόπησαν το συμβάν με τα κινητά τους τηλέφωνα και τα βίντεο αυτά έκαναν το γύρο του κόσμου.

Αρχικά οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να χτύπησαν με το αυτοκίνητό τους τον Ρίγκμπι με ταχύτητα 50 - 65 χιλιόμετρα την ώρα. Στη συνέχεια βγήκαν από το όχημα και έσυραν τον στρατιώτη στο μέσο της οδού, όπου του επιτέθηκαν.

Οι δύο δράστες προσπάθησαν να επιτεθούν και στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο της δολοφονίας. Ο Αντεμπολάτζο στράφηκε εναντίον τους με το μαχαίρι και ο Αντεμπογουέιλ τους σημάδεψε με ένα όπλο, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε σφαίρες. Η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον των δύο ανδρών και τους τραυμάτισε.