ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα η ελληνική προεδρία

Telegraph: Μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα η ελληνική προεδρία

Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph γράφει για το παράδοξο της ευρωπαϊκής προεδρίας και την κατάσταση στην Ελλάδα την οποία παρομοιάζει με «μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα».

Με τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να επανορθώσει τη φήμη της;» ο αρθρογράφος αναρωτιέται: «Γιατί κάποιος να θέλει τη χρεοκοπημένη Ελλάδα να πάρει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πέντε χρόνια στα οποία παραλίγο να γονατίσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο;»

Παραθέτει μάλιστα δηλώσεις ευρωσκεπτικιστή βρετανού ευρωβουλευτή ο οποίος λέει πως «είναι ένα εκπληκτικό παράδοξο: Η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να κυβερνήσει τον εαυτό της και έχει βάλει από πάνω της την Τρόικα. Ωστόσο τώρα της έδωσαν την προεδρία της Ε.Ε.»

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στο θέμα της φοροδιαφυγής τονίζοντας πως «παρά το πρωτογενές πλεόνασμα, η φοροδιαφυγή -η οποία κατά την Οθωμανική Κυριαρχία θεωρούταν πατριωτικό καθήκον-, φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στο ελληνικό DNA».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εκλογών αναφέροντας πως «η τωρινή κυβέρνηση η οποία υπέγραψε τα μέτρα λιτότητας είναι τόσο καλή όσο μπορεί να περιμένει η Τρόικα. Οι εκλογές την άνοιξη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα κόμματα της Αριστεράς που μάχονται κατά της λιτότητας, να διαλύουν την κυβερνητική πλειοψηφία πηγαίνοντας πίσω ολόκληρο το πρόγραμμα».

Το εκτενές άρθρο καταλήγει με τις δηλώσεις του Τσαρλς Γκραντ, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, ο οποίος τονίζεις πως «οι άλλες χώρες ίσως να πρέπει απλά να αποδεχθούν την de facto άφεση του ελληνικού χρέους».