ΚΟΣΜΟΣ

Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ - Φονικές θερμοκρασίες

Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ - Φονικές θερμοκρασίες

Πάνω από 10 οι νεκροί, σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις, κλειστά τα σχολεία.


Oι πολικές θερμοκρασίες και οι σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις, την ώρα που η Νέα Υόρκη έχει παραλύσει από την κακοκαιρία, ενώ τα σχολεία και τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά.

Πολλές περιοχές στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -51 βαθμούς Κελσίου.

 72096311 skid rtr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Ήδη η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία κάνει λόγο για «αρκτική εισβολή» και προέβλεψε ότι σε πολλές κεντρικές και βόρειες αμερικανικές πολιτείες από σήμερα το απόγευμα θα παρατηρηθούν θερμοκρασίες μεταξύ των -23 και -29 βαθμών, ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν κατά τη διάρκεια της νύχτα γύρω στους -34 βαθμούς.

Σε κάποιες περιοχές οι θυελλώδεις άνεμοι θα οδηγήσουν τις θερμοκρασίες στους -45 βαθμούς ή ακόμη και στους -51 βαθμούς Κελσίου! Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι θερμοκρασίες σε ορισμένες μεσοδυτικές πολιτείες μπορεί να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Στο Σικάγο ο εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων, μιλώντας στην εφημερίδα Chicago Tribune κάλεσε τους πολίτες παραμείνουν σε ασφαλή και ζεστά μέρη τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους -24 βαθμούς που είναι η χαμηλότερη που καταγράφηκε στο Σικάγο δυο φορές, στις 18 Ιανουαρίου 1994 και στις 24 Δεκεμβρίου του 1983.

6b8572f7d9e7a1f671006777caca42df XL

Στη Μινεσότα ο κυβερνήτης Μάρκ Ντέιτον έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα δημόσια σχολεία θα είναι κλειστά τη Δευτέρα. «Πήρα αυτή την απόφαση για την προστασία όλων των παιδιών, από αυτές τις επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται για τη Δευτέρα» ανέφερε ο κυβερνήτης που κάλεσε τους κατοίκους της Μινεσότα «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες».

Στο σύνολο της χώρας από τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν επηρεαστεί συνολικά, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 20 αμερικανικές πολιτείες.

ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟ ΨΥΧΟΣ

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το πολικό ψύχος μετακινείται προς τα ανατολικά, ενώ εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στο Σικάγο και τη Μινεσότα.

«Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες θα επεκταθούν στο βόρειο και κεντρικό τμήμα των ΗΠΑ σήμερα», προειδοποίησε χθες Κυριακή η μετεωρολογική υπηρεσία. «Σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν σε επίπεδα επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή, έως και τους μείον 60 βαθμούς Φαρενάιτ (-51 βαθμοί Κελσίου)».

Σε αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να δημιουργηθούν κρυοπαγήματα σε μη καλυμμένο δέρμα σε διάστημα λίγων λεπτών, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Screen Shot 2014-01-06 at 10.31.36 AM

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μπομπ Όβαρετς, οι πολικές θερμοκρασίες δεν θα διατηρηθούν για πολύ καιρό στις ΗΠΑ, «μέχρι το τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία σίγουρα θα αρχίσει να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα».

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία στο Σικάγο και την Ιντιανάπολη ενδέχεται να φτάσει τους -24 βαθμούς Κελσίου, στη Μινεάπολη τους -34, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες ήταν στις πόλεις Μπάμπιτ και Εμπάρας της Μινεσότα (-40 βαθμοί Κελσίου).

Διαβάστε επίσης:

Θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές το πολικό ψύχος που σαρώνει τις ΗΠΑ