ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ σε πετρελαιοφόρο

Λιβύη: Πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ σε πετρελαιοφόρο

Το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης άνοιξε πυρ εναντίον ενός πετρελαιοφόρου με σημαία Μάλτας που προσέγγισε για να φορτώσει παράνομα πετρέλαιο σε ένα λιμάνι που ελέγχεται από ενόπλους που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία από την Τρίπολη, δήλωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι.


Η χρήση δύναμης προκειμένου να εμποδιστεί η ανεξάρτητη εξαγωγή πετρελαίου στις διεθνείς αγορές από ανατολικά λιμάνια αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση σε έναν αποκλεισμό ο οποίος έχει ήδη πλήξει τις εξαγωγές και τα έσοδα της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Λίβυοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως το πετρελαιοφόρο Baku εισήλθε στα λιβυκά χωρικά ύδατα την Κυριακή στην προσπάθεια να προσεγγίσει το κατειλημμένο λιμάνι Ες Σίντερ.

Το πολεμικό ναυτικό έριξε βολές όταν το πλοίο αρνήθηκε να σταματήσει και άλλαξε ρότα προς τη Μάλτα.
"Τους ζητήσαμε να αλλάξουν πορεία προς τη Μισράτα, αλλά στη συνέχεια αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε πυρ όταν αρνήθηκαν και άρχισαν να φεύγουν, κάνοντας ελιγμούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ναυτικού Έμαντ Αγιούμπ σε συνέντευξη τύπου μαζί με άλλους αξιωματούχους που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η κρατική Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (NOC) ανέφερε πως η Λιβύη προειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του πλοίου ότι η προσέγγιση στο λιμάνι είναι παράνομη και είπε ότι θα σταματήσει όποιο πλοίο προσπαθήσει «να μεταφέρει λαθραία και να κλέψει παράνομα πετρέλαιο».

Το Baku είχε μισθωθεί από την εταιρία Royal Asset Management, δήλωσε αξιωματούχος της NOC, ο οποίος όμως είπε ότι δεν γνωρίζει περισσότερα για την εταιρία.

Η εδρεύουσα στην Ελβετία εταιρία Royal Asset Management με την οποία επικοινώνησε το πρακτορείο Ρόιτερς ανάφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.