ΚΟΣΜΟΣ

Λεηλασίες και πυρά στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

Λεηλασίες και πυρά στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης άρχισε σήμερα να απομακρύνει ξένους πολίτες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς εντείνεται η πολιτική κρίση στην πλούσια σε διαμάντια πρώην γαλλική αποικία, μια μέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Τζοτοντιά.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Τζοτοντιά --ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης της χώρας, ο οποίος κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα για απάθεια απέναντι στις διαθρησκευτική βία που μαστίζει τη χώρα του-- και ο πρωθυπουργός Νικολά Τιανγκαγέ παραιτήθηκαν χθες, μετά τις πιέσεις ηγετών χωρών της περιοχής στη διήμερη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γειτονικό Τσαντ για να εξεταστεί η επιδεινούμενη διαθρησκευτική σύγκρουση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι πρώτες πτήσεις οργανώθηκαν για τη μεταφορά στη Ντζαμένα 800 πολιτών του Τσαντ, από τους 2.500 συμπατριώτες τους που βρίσκονται σε πρόχειρο καταφύγιο κοντά στο αεροδρόμιο του Μπανγκί.

Χιλιάδες πολίτες του Τσαντ έχουν εγκαταλείψει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το μένος εναντίον τους είναι μεγάλο, καθώς ορισμένοι τους κατηγορούν ότι στηρίζουν τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. "Η απομάκρυνση των μεταναστών αυτών πρέπει να γίνει γρήγορα και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μόνοι τους θέτοντας τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο. Πολλοί μεταξύ αυτών είναι γυναίκες και παιδιά", δήλωσε η διευθύντρια του ΔΟΜ στη Δυτική Αφρική Καρέλα Γκοντό.

Ο ΔΟΜ ανακοίνωσε ότι έχει δεχτεί εκκλήσεις από πολλές αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους το Τσαντ, ο Νίγηρας, το Μαλί, το Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να μεταφέρουν αεροπορικώς τους πιο ευπαθείς από τους πολίτες τους που βρίσκονται στη χώρα αυτή.

"Πολλές κυβερνήσεις χωρών της περιοχής όπως του Μαλί, της Σενεγάλης, του Νίγηρα και του Τσαντ έχουν ήδη οργανώσει πτήσεις για τη μεταφορά πολιτών τους, ωστόσο χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη κατάσταση", δήλωσε Γκοντό.

Περισσότεροι από 60.000 μετανάστες από γειτονικές χώρες ζήτησαν από τις πρεσβείες τους στη χώρα να μεριμνήσουν για την αναχώρησή τους. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη αναχωρήσει, ωστόσο 33.000 παραμένουν και χρήζουν επείγουσας βοήθειας.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Δεκέμβριο που ξέσπασαν οι συγκρούσεις.

Η Αφρικανική Ένωση έχει αναπτύξει 4.000 κυανόκρανους στη χώρα και η Γαλλία 1.600 στρατιώτες της για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Περί το ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί, ενώ 2,2 εκατομμύρια, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σήμερα το πρωί σε μεγάλη διασταύρωση της πρωτεύουσας άγνωστοι λεηλατούσαν τα μαγαζιά αφού είχαν παραβιάσει τις πόρτες τους. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά κατά τις λεηλασίες αυτές.

Τη νύχτα πυρά ακούγονταν στο Μπανγκί, όπου έχει επιβληθεί από χθες το απόγευμα απαγόρευση της κυκλοφορίας και όπου τα καταστήματα δεν έχουν σταματήσει να λεηλατούνται μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου, δήλωσαν κάτοικοι της πρωτεύουσας.

"Γίνονται λεηλασίες. Στον τομέα αυτό λεηλατούνται τα καταστήματα των μουσουλμάνων", εξήγησε ένας φοιτητής. "Υπάρχουν πολλοί Σελέκα (πρώην αντάρτες που υποστήριζαν τον Τζοτοντιά) στην πλευρά αυτή. Πρέπει να αφοπλιστούν γρήγορα, διαφορετικά θα γίνει σφαγή".

Παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση και ένα αλυσιδωτό κύμα διαθρησκευτικής και εθνοτικής βίας μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ, χριστιανού στο θρήσκευμα, τον Μάρτιο του 2013 από μια ετερόκλιτη συμμαχία μουσουλμανικών δυνάμεων, τη Σελέκα, με επικεφαλής τον Μισέλ Τζοτοντιά, υπό το αδρανές βλέμμα των μεταβατικών αρχών.