ΚΟΣΜΟΣ

Μπραχίμι: Πίεση στη Συρία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Μπραχίμι: Πίεση στη Συρία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Λακχάρ Μπραχίμι προέτρεψε τις παγκόσμιες δυνάμεις να θέσουν υπό καθεστώς πίεσης τόσο την κυβέρνηση της Συρίας όσο και την αντιπολίτευση ώστε οι δυο πλευρές να συμμετάσχουν σοβαρά στις συζητήσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης όταν θα συναντηθούν για το δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.


« Ελπίζω ότι όσοι έχουν επιρροή στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν πίσω το Φεβρουάριο θα συζητήσουν σοβαρά πώς πρέπει να τελειώσει αυτό», δήλωσε την Παρασκευή ο Μπραχίμι. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ μίλησε κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου αναγνώρισε ότι υπήρξε "κάποια" πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπάλων πλευρών στο συριακό ζήτημα.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτές (συνομιλίες) έλαβαν χώρα . Το μόνο πράγμα που συνέβη ... είναι ότι μέρος της βοήθειας έχει πάει σε παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων» είπε ο Μπραχίμι εκφράζοντας πάντως τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν στο πακέτο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους.

Οι συνομιλίες της Γενεύης έγιναν με σκοπό το σχηματισμό μεταβατικού διοικητικού οργάνου στη Συρία. Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούνιο του 2012 και υποστηρίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το μεταβατικό πολιτικό σώμα θα περιλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης αλ- Άσαντ , της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων εσωτερικών δυνάμεων. Θα έχει πλήρη εκτελεστική εξουσία. Οι συνομιλίες συγκέντρωσαν στο ίδιο τόπο την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για πρώτη φορά από την κρίση της Συρίας που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011.
Πάντως μόνο η αντιπολίτευση έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει να παραστεί και σε δεύτερο γύρο συνομιλιών.