ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέο κύμα εκκαθαρίσεων με την μετάθεση 166 δικαστών

Τουρκία: Νέο κύμα εκκαθαρίσεων με την μετάθεση 166 δικαστών

Ακόμη 166 τούρκοι δικαστές μετατέθηκαν σήμερα με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) μετά το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κάποιοι σημαντικοί δικαστές της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, διευκρινίζει η εφημερίδα Χουριέτ.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του τουρκικού Τύπου, περίπου 6.000 αστυνομικοί και πολλές εκατοντάδες δικαστές έχουν είτε μετατεθεί είτε απολυθεί μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα AKP.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του τού θρησκευτικού τάγματος του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι εκμεταλλεύονται τη επιρροή του στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη για να εξυφάνουν μια «συνομωσία» εναντίον της κυβέρνησής του προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο.