Συρία: Έφτασε στη Χομς η ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ

Συρία: Έφτασε στη Χομς η ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ

Επανελήφθησαν έπειτα από διακοπή μίας ημέρας οι επιχειρήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων από την Χομς, η Παλιά Πόλη της οποίας πολιορκείται εδώ και 600 ημέρες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας Ταλάλ Μπαράζι.


«Στις 11.00 τοπική ώρα μπόρεσαν να περάσουν τρόφιμα», δήλωσε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι τα φορτηγά που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρουν ομάδα πολιτών έξω από την πολιορκημένη πόλη.
«Υπάρχουν παιδιά εκεί κάτω και είναι πραγματικά οδυνηρό. Βλέπουν για πρώτη φορά μπανάνα», δήλωσε λίγη ώρα πριν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Ερυθράς Ημισελήνου Χάλεντ Ερκούσι, περιμένοντας την ολοκλήρωση της σύσκεψης των εκπροσώπων του ΟΗΕ και του κυβερνήτη της επαρχίας της Χομς.

Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διακόπηκαν την Τρίτη ελλείψει συμφωνίας μεταξύ του ΟΗΕ και των τοπικών αρχών, εξαιτίας προβλημάτων επιμελητειακού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Ταλάλ Μπαράζι.

«Οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης βρίσκονται εκεί για να διαχειρισθούν περιπτώσεις μία προς μία, αλλά κάποια στιγμή αυτές οι ομάδες θα έχουν και οι ίδιες ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, διότι η κατάσταση είναι πολύ φορτισμένη συγκινησιακά», είπε.

Από την Παρασκευή, κατ΄ εφαρμογή συμφωνίας ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους σύρους αντάρτες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, περί τους 1.200 άμαχοι, στην μεγάλη τους πλειοψηφία παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις συνοικίες της Παλιάς Πόλης της Χομς που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και πολιορκείται από τον Ιούνιο 2012.

Οι περισσότεροι βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλης αδυναμίας λόγω της έλλειψης ειδών διατροφής και φαρμάκων.

Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έγιναν δυνατές χάρη στην εκεχειρία που εφαρμόσθηκε την Παρασκευή, παρατάθηκε μέχρι την Τετάρτη και παραβιάσθηκε επανειλημμένως.

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς που παραβίασαν την εκεχειρία, ενώ μέλη των υπηρεσιών αρωγής έγιναν στόχος πυρών.