ΚΟΣΜΟΣ

«Χείρα βοηθείας» από ΗΠΑ και Ρωσία στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία

«Χείρα βοηθείας» από ΗΠΑ και Ρωσία στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία

Στη δέσμευση των ΗΠΑ και της Ρωσία να βοηθήσουν στην απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σήμερα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι.

«Ευγενικά επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν και οι δύο τόσο εδώ, στη Γενεύη, όσο και στις πρωτεύουσές τους και αλλού να υπάρξει μια απεμπλοκή της κατάστασης διότι μέχρι στιγμής δεν σημειώνουμε και πολύ πρόοδο σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Μπραχίμι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις δίωρες συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και την Αμερικανίδα ομόλογό του Ουέντι Σέρμαν.

«Είμαστε πάντα αντιμέτωποι με την αποτυχία. Όσον αφορά τον ΟΗΕ, σίγουρα θα κάνουμε τα πάντα, αν υπάρχει η πιθανότητα να προχωρήσουμε. Αν δεν υπάρχει, θα το πούμε», πρόσθεσε ο Μπραχίμι.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Γενεύη, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο σε σημείο που πολλοί διπλωμάτες αναρωτιούνται για το μέλλον τους.

Προς το παρόν οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτα και κυρίως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Έπειτα από τρεις ημέρες διαλόγου, ο Μπραχίμι δεν έχει προγραμματίσει καμία νέα συνάντηση με τις δύο αντιπροσωπείες.