Έκκληση στο ΣΑ του ΟΗΕ για αρωγή στην ανθρωπιστική αποστολή στη Συρία

Έκκληση στο ΣΑ του ΟΗΕ για αρωγή στην ανθρωπιστική αποστολή στη Συρία

Έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξασφαλίσει στις ομάδες αρωγής «τα μέσα για να εκπληρώσουν την ανθρωπιστική αποστολή τους» απηύθυνε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι 'Ειμος, σημιώνοντας ότι η εκκένωση της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία δεν αποτελεί επαρκή πρόοδο.

Η κ. Ειμος ανέφερε ότι ο ΟΗΕ έχει προφορικές διαβεβαιώσεις των εμπολέμων, αλλά όχι γραπτές εγγυήσεις ότι θα παραταθεί η εκεχειρία στην Χομς.

«Χωρίς γραπτές εγγυήσεις δεν μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε.

Η κ. Ειμος δήλωσε «όχι μόνον απαισιόδοξη, αλλά πολύ απογοητευμένη» και τόνισε ότι προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως είναι «εξαιρετικά μικρή και αργή η πρόοδος» όσον αφορά τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας στους σύρους αμάχους.

«Η απομάκρυνση περίπου 1.400 πολιτών από τη Χομς είναι βεβαίως μια επιτυχία, δεδομένων των άκρως δύσκολων συνθηκών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα 250.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι εξαιτίας των μαχών στη Συρία χωρίς καμία πρόσβαση σε βοήθεια», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις εμπόλεμες πλευρές ώστε αυτές να σεβαστούν την εκεχειρία για να διευκολυνθεί η αποστολή της βοήθειας και να μην αποτελέσουν στόχο οι ομάδες αρωγής του ΟΗΕ κατά τη διανομή της βοήθειας αυτής».

«Πρέπει να έχουμε τα μέσα για να φέρουμε εις πέρας το έργο μας», είπε η κ. 'Ειμος,  χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.