ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικό ενδιαφέρον για σήραγγες στη Βουλγαρία

Κινεζικό ενδιαφέρον για σήραγγες στη Βουλγαρία

Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής Τράπεζας Εξαγωγών- Εισαγωγών "China EXIM Bank", Λι Ρουόγκου είχε σήμερα στη Σόφια η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Κυβέρνησης, αρμόδια την οικονομική ανάπτυξη, Ντανιέλα Μπόμπεβα.


Η κ. Μπόμπεβα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ένταση του ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων να εισέλθουν στη βουλγαρική αγορά, προσθέτοντας ότι η "China EXIM Bank" είναι ο φυσικός εταίρος τους.

Επεσήμανε ακόμη ότι μικτές βουλγαρο-κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Βουλγαρία με επιτυχία, ενώ πολλοί Βούλγαροι παραγωγοί επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την εξαγωγή των προϊόντων τους στην κινεζική αγορά.

Ο κ.Ρουόγκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βουλγαρία υπήρξε ανάμεσα στα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Περαιτέρω, ο πρόεδρος της κινεζικής τράπεζας αναφέρθηκε στη γραμμή πίστωσης ύψους 10 δισ. δολαρίων, που με πρωτοβουλία της Κίνας εγκρίθηκε για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Central and Eastern European Countries- CEEC), με στόχο τη βελτίωση των υποδομών στις χώρες αυτές.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι το Ταμείο Συνεργασίας και Επενδύσεων για τις χώρες της CEE ξεκίνησε της λειτουργία του, με 500 εκατ. δολάρια διαθέσιμα για επενδύσεις σε διάφορα έργα στους τομείς της παραγωγής και του εμπορίου.

Ο κ. Ρουόγκου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών να συμμετάσχουν στην κατασκευή της σήραγγας στο πέρασμα της Σίπκα στην οροσειρά Στάρα Πλάνινα (Αίμου), καθώς και στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κ. Μπόμπεβα ενημέρωσε τον πρόεδρο της "China EXIM Bank" για την πρόοδο των συγκεκριμένων έργων, σημειώνοντας ότι θα αναζητηθούν στρατηγικοί επενδυτές, μέσω διαδικασίας διεθνούς διαγωνισμού προσφορών.

Ο κ. Ρουόγκο σημείωσε ότι για τη χρηματοδότηση έργων αυτής της κλίμακας είθισται να ζητούνται κρατικές εγγυήσεις, ωστόσο η Βουλγαρία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κάποια ευελιξία στο θέμα αυτό.

Από τη συνάντηση προέκυψε, τέλος, το ενδιαφέρον της κινεζικής κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας "China State Construction Engineering Corporation" (CSCEC), καθώς και κινεζικών αεροπορικών εταιρειών για την κατασκευή και λειτουργία αεροδρομίων στη Βουλγαρία.