Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για αντιλαϊκά μέτρα

Newsroom Newsroom

Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για αντιλαϊκά μέτρα

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας τον φιλοευρωπαίο Αρσένι Γιατσένιουκ.


Ο 39χρονος Γιατσένιουκ, στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Στην ομιλία του ο Γιατσένιουκ αναφέρθηκε στα βάρη που πρέπει να σηκώσει η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «κυβέρνηση-καμικάζι» εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

«Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, όλα έχουν κλαπεί (. . .) 37 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαμε λάβει ως δάνειο έχουν εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση», υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας

«Δεν υπόσχομαι βελτίωση ούτε σήμερα ούτε αύριο. Ο βασικός μας στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το δημοσιονομικό χρέος είναι τώρα 75 δισεκατομμύρια δολάριο. Το 2010, όταν ανέλαβε την εξουσία ο (πρώην πρόεδρος Βίκτορ) Γιανουκόβιτς ήταν υποδιπλάσιο», εξήγησε ο Γιατσένιουκ.
Εξάλλου πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια «το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει μεταφερθεί από το οικονομικό σύστημα της Ουκρανίας σε υπεράκτιους λογαριασμούς».

«Πρέπει να υπογράψουμε αμέσως μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Γιατσένιουκ. «Μόλις υπογραφεί μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα έλθουν χρήματα στα ταμεία μας και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη συναλλαγματική αξία» της γρίβνα, του ουκρανικού νομίσματος, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο σημειώνει συνεχώς νέα αρνητικά ρεκόρ.

«Η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και η φυγή των επενδύσεων. Δεν έχουμε άλλη λύση από το να λάβουμε αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ αυτών η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και προγραμμάτων, η μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού», προειδοποίησε ο Γιατσένιουκ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Αρσένι Γιατσένιουκ διορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας

Δημοψήφισμα για αυτονόμηση της Κριμαίας

Ουκρανία: 'Ερευνα για «τρομοκρατία» διέταξε η εισαγγελία

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved