ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ με «δεμένα τα χέρια»

Το ΝΑΤΟ με «δεμένα τα χέρια»

To Κίεβο ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρέσβεων των 28 χωρών-μελών του για να εξετάσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση του.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Ράσμουσεν ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση επικαλούμενος τη Χάρτα των ΗΕ. «Με αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» τόνισε ο Ράσμουσεν. Προς το τέλος της συνεδρίασης στις συζητήσεις συμμετείχε και ο ουκρανός πρέσβης. Εκτός από τις έντονες δηλώσεις το ΝATO δεν έχει άλλα περιθώρια δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της. Ωστόσο, ο Χάραλντ Κούγιατ, πρώην επιθεωρητής της Μπούντεσβερ και πρώην πρόεδρος του στρατιωτικού συμβουλίου του ΝATO επικρίνει το ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση.

rasmoysen

«Θα προτιμούσα να συγκαλέσει το ΝATO έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μάλιστα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Μια τέτοια συνάντηση θα είχε μεγαλύτερη επίδραση στη Ρωσία, μιας και αυτό το συμβούλιο δημιουργήθηκε ακριβώς για τις περιπτώσεις, στις οποίες οι κρίσεις αγγίζουν τα συμφέροντα ασφαλείας τόσο του ΝATO, όσο και της Ρωσίας». Ο γερμανός στρατιωτικός υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί πεδίο διαλόγου με τη Ρωσία.

«Με τη Ρωσία, όχι για τη Ρωσία»

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποσχεθεί στην Ουκρανία, αυτό που θα ήταν υποχρέωσή της έναντι των άλλων κρατών-μελών», υπογραμμίζει ο Χάραλντ Κούγιατ. «Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝATO, η βάση εκκίνησης είναι άλλη. Υπό αυτήν την έννοια είναι δύσκολο να προτείνει το ΝΑΤΟ συγκεκριμένη βοήθεια. Θα το θεωρούσα λάθος. Τώρα σημασία έχει να μιλάμε με τη Ρωσία και όχι για τη Ρωσία». Κατά την άποψη του Κλάους Μόμζεν, στρατιωτικού εμπειρογνώμονα, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.

«Η δυτική συμμαχία διαθέτει και πολιτικές επιλογές. Δεν έχει μόνο αμυντικό χαρακτήρα, αλλά τα τελευταία χρονιά μετά την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης έχει αναπτυχθεί και ως πολιτική πλατφόρμα, στην οποία εκπροσωπείται και η Ρωσία, όπως στο παράδειγμα του Συμβουλίου ΝATO-Ρωσίας».

Πάντως για τον γερμανό εμπειρογνώμονα μέσα στον καταιγισμό δυσάρεστων εξελίξεων, υπάρχει και κάτι το θετικό: η τηλεφωνική επικοινωνία του ρώσου πρωθυπουργού Μεντγιέντεφ με τον ουκρανό ομόλογό του. «Τουλάχιστον δρομολογείται κάποιος διάλογος», επισημαίνει με νόημα.

ΠΗΓΗ DW

Διαβάστε επίσης

DW: Μέτρα κατά της Ρωσίας εξετάζει ο Κάμερον

Όλοι οι G7 εναντίον της Ρωσίας

Pravda: Το «προφητικό» δημοσίευμα για τα γεγονότα στην Ουκρανία

Η Δύση είναι σε θέση να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στη Ρωσία;

Independent για Ρωσία: Mοιραία θα είναι μία λανθασμένη κίνηση

Το ρωσικό σενάριο στην Ουκρανία έχει ήδη γραφτεί από το 1979

Τι είχε πει ο Πατροκοσμάς για την Ρωσία