ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Η Βιέννη υποστηρίζει ενεργά μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Αυστρία: Η Βιέννη υποστηρίζει ενεργά μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Τη μεγάλη ανησυχία της Αυστρίας για την εξέλιξη στην Ουκρανία, όπως και την πρόθεση της να υποστηρίξει ως ουδέτερη χώρα όλες τις προσεγγίσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν το μεσημέρι, μετά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.


Πρόσθεσε πως με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, η Αυστρία καταδικάζει την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και για το λόγο αυτό θα παίξει τώρα έναν πολύ ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η κοινή δράση ως Ένωση της Ειρήνης έχει τώρα εξέχουσα σημασία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όσο και σε όλες τις άλλες κοινές πλατφόρμες, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να προωθηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Απόλυτη προτεραιότητα για την Αυστρία έχει η αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ ενδεχόμενες συνέπειες, όπως η επιβολή κυρώσεων, δεν βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο, εκτίμησε ο κ. Φάιμαν, αναφέροντας πως μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο και έπειτα από αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αυστρία πάγωσε προσωρινά τα περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών, σε συνεννόηση με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν.

Σημαντική χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο και η υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ουκρανίας και προς τούτο θα υπάρξει συνεργασία της ΕΕ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επεσήμανε τις καλές σχέσεις που διατηρεί τις τελευταίες δεκαετίες η Αυστρία με την Ουκρανία και της Ρωσία και ως εκ τούτου η Βιέννη θα επιμείνει και σε διμερές επίπεδο στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.