ΚΟΣΜΟΣ

Η Τιμοσένκο ζήτησε από τη Δύση να αναλάβει δράση εναντίον της Ρωσίας

Η Τιμοσένκο ζήτησε από τη Δύση να αναλάβει δράση εναντίον της Ρωσίας

Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε σήμερα από την Ευρώπη να λάβει ισχυρή δράση μετά την ανακοίνωση της Κριμαίας ότι προτίθεται να ενταχθεί στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα θα καταλάβει και την υπόλοιπη Ουκρανία, αποσταθεροποιώντας την ήπειρο.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Δουβλίνο, η Τιμοσένκο προειδοποίησε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε αδυναμία της Δύσης.

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου υπό την απειλή όπλων σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας, θα χάσουμε την Ουκρανία και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004.

«Αν δεν υπάρξει έγκαιρη υποστήριξη της Ουκρανίας, πραγματική υποστήριξη, τότε είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επιπτώσεις της απραξίας», πρόσθεσε η ίδια.

Η Τιμοσένκο, που έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της Ουκρανίας και είναι ένα από τα φαβορί για να εκλεγεί νέα πρόεδρος της χώρας, επεσήμανε ότι το Κίεβο είναι πολύ αδύναμο για να μπορέσει να αντισταθεί μόνο του στη Μόσχα και ότι το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ρωσίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

«Το να σταματήσουμε την ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο στην επίτευξη της ελευθερίας στην Ουκρανία. Μιλάμε για την ελευθερία ολόκληρης της περιοχής. Μιλάμε για ειρήνη ή πόλεμο στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Η Τιμοσένκο ζήτησε από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, να ενεργήσουν ως μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Μιλώντας δύο εβδομάδες αφού αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή μετά την αποπομπή του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Τιμοσένκο είπε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελπίζει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία είχε απορρίψει ο Γιανουκόβιτς.

«Ελπίζω ότι πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές (που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου) θα υπογράψουμε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας

Κέρι: Η Κριμαία είναι η Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία

Τουρτσίνοφ: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν θα επιστρέφει στην Κριμαία

Το Πεντάγωνο στέλνει 12 μαχητικά F-16 στην Πολωνία

Διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Συντονισμένες κινήσεις Ρωσίας και κοινοβουλίου Κριμαίας»

«Ψυχρός πόλεμος» από ΗΠΑ σε Ρωσία

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της Ρωσίας και της Κριμαίας

Το Βερολίνο προειδοποιεί εναντίον μιας «νέας διαίρεσης της Ευρώπης»

Η Ρουμανία θέλει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Στα ύψη η δημοτικότητα Πούτιν λόγω Ουκρανίας και Σότσι

Ο Πούτιν εξέτασε το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία

Κριμαία: Υπέρ απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία τάχθηκε η Βουλή