ΚΟΣΜΟΣ

«'Οχι, δεν παραιτούμαι», απάντησε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας

«'Οχι, δεν παραιτούμαι», απάντησε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ύστερα από την αποκάλυψη ότι, ενώ γνώριζε για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωνε άγνοια.


Η Τομπιρά, η οποία κατηγορείται από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος UMP Ζαν Φρανσουά Κοπέ ότι είπε ψέματα, εμφανίστηκε εκτάκτως στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου της κυβέρνησης για να πει: "Όχι, δεν είπα ψέματα. Όχι, δεν θα παραιτηθώ".

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση στη Γαλλία ήταν ενήμερη για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δεν γνώριζε όμως το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.

Ο γάλλος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaîne, σύμφωνα με το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά ενημερώθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Τη Δευτέρα, η Τομπιρά είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις προτού διαρρεύσουν οι πληροφορίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.

"Η υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε την πληροφορία, στη συνέχεια μου μετέφερε ότι ξεκίνησε μία νέα έρευνα σχετικά με υπερβολικά σοβαρά ζητήματα. Τότε έμαθα (για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις)", δήλωσε ο Ερό αργά χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο μετά τις καταγγελίες ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

Η συντηρητική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης αφότου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις υποκλοπές ενώ τη Δευτέρα η ίδια η υπουργός είχε κάνει δήλωση περί του αντιθέτου.

"Επομένως η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ψέματα. Με αυτό το δεδομένο, είναι αδύνατον να παραμείνει στη θέση της", δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, πρώην προστατευόμενος του Σαρκοζί και νυν επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος UMP.

Η Τομπιρά, αγαπημένο παιδί της γαλλικής αριστεράς, έγινε γνωστή τον περασμένο χρόνο όταν άσκησε πιέσεις για την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου εν μέσω πολυπληθών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Η κυβέρνηση γνώριζε ότι παρακολουθείται ο Σαρκοζί