ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ υπέγραψε με την Κίνα εμπορικές συμφωνίες αξίας 18 δισ. ευρώ

Ο Ολάντ υπέγραψε με την Κίνα  εμπορικές συμφωνίες αξίας 18 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έστρωσε το κόκκινο χαλί στον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στα Ηλύσια Πεδία η γαλλική προεδρία ανέμενε σημαντικά οφέλη για τις γαλλικές εταιρείες και τη γαλλική οικονομία συνολικά.

Οι ηγέτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης είχαν συνομιλίες στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο όπου υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών και αργότερα παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του κινέζου προέδρου και της πρώτης κυρίας της Κίνας Πενγκ Λιουάν.

Το προεδρικό ζεύγος της Κίνας συνοδεύει στη Γαλλία μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει εκτιμήσει σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ την αξία των περίπου 50 εμπορικών συμφωνιών που υπογράφονται συνολικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ολάντ, δήλωσε ότι «συμφωνίες 18 δισ. ευρώ σημαίνουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και πάνω απ' όλα σημαντική προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται μια μεγάλη παραγγελία επιβατικών αεροσκαφών της Airbus από την Κίνα αλλά και μια σύμβαση για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων από την γαλλική εταιρεία κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας Areva. Στην πρώτη συμφωνία περιλαμβάνεται η αγορά από τους κινέζους 70 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και 27 αεροπλάνων A330.