ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται οι εκτελέσεις κρατουμένων

Αυξάνονται οι εκτελέσεις κρατουμένων

Το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με τις περισσότερες και αυξανόμενες εκτελέσεις κρατουμένων στον κόσμο, επισημαίνει αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Την οργή της εκφράζει η γενική εισηγήτρια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάργηση της θανατικής ποινής σ' όλο το κόσμο, η Γαλλίδα Σοσιαλίστρια βουλευτής Αννα Καραμανλή, για την αύξηση των εκτελέσεων θανατοποινιτών σ' όλο τον κόσμο.

Με δημόσια δήλωση της η κυρία Καραμανλή, επικαλούμενη στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2013, στα οποία παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των εκτελέσεων θανατοποινιτών στον κόσμο, χαρακτηρίζει "σκανδαλώδη" την φρενίτιδα των εκτελέσεων σε ορισμένες χώρες, όπως το Ιράν , το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία , αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες , η οποία κατέχει την ιδιότητα του παρατηρητή με το Συμβούλιο της Ευρώπης .

Οι χώρες αυτές, βέβαια, παρατηρεί η Γαλλίδα βουλευτής, που είναι υπεύθυνες για την αύξηση των εκτελέσεων που παρατηρήθηκε το 2013 σ' όλο τον κόσμο, είναι τώρα όλο και περισσότερο απομονωμένες από τα κράτη που είτε έχουν καταργήσει την πρακτική αυτή είτε έχουν εφαρμόσει ένα μορατόριουμ αναστολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής.

" Η θανατική ποινή είναι σαφώς μια σκληρή και αναποτελεσματική τιμωρία και αφορά το παρελθόν", τονίζει η κυρία Καραμανλή και καλεί όλα τα κράτη ν' απέχουν από την εκτέλεση της θανατικής ποινής, όσον το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σημειώνεται ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε όλα τα κράτη-μελη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Ρωσία , η οποία, όμως, έχει εφαρμόσει ένα μορατόριουμ αναστολής των εκτελέσεων από την ένταξή της στον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το συμβούλιο της Ευρώπης ζητά τον προαυλισμό Οτσαλάν

Ο Γιούνκερ πιθανός υποψήφιος για Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης