ΚΟΣΜΟΣ

Ιδρύθηκαν οι «Λαϊκές Δημοκρατίες» Ντονιέτσκ και Χάρκοβου

Ιδρύθηκαν οι «Λαϊκές Δημοκρατίες» Ντονιέτσκ και Χάρκοβου

Διαδηλωτές σε δύο Περιφέρειες της Ανατ. Ουκρανίας ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο

Οι καταληψίες των κτιρίων των τοπικών κυβερνήσεων στο Ντονιέτσκ και το Χάρκοβο, μαζί με τους διαδηλωτές, που τα έχουν περικυκλώσει ανακήρυξαν την ίδρυση «Λαϊκών Δημοκρατιών» στις δύο Περιφέρειες της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι ακτιβιστές, που δεν αποδέχονται την εξουσία της κυβέρνησης του Κιέβου, απαιτούν από αυτήν την απελευθέρωση των ηγετών τους, που έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί ως αυτονομιστές, καθώς και τη διοργάνωση Δημοψηφίσματος με σκοπό την ένωσή τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί στα κτίρια των τοπικών κυβερνήσεων και δηλώνουν ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν, παρά τις απειλές της κυβέρνησης του Κιέβου και του προεδρεύοντος Τουρτσίνοφ ότι θα αντιμετωπιστούν ως «τρομοκράτες» και ότι έχει διαταχθεί και ξεκινήσει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον του.

Σύμφωνα με φημολογίες οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, που έχουν μεταβεί στην περιοχή, κατ’ εντολή του Κιέβου, συνοδεύονται από μονάδες του επίλεκτου σώματος «Άλφα» καθώς και ειδικές δυνάμεις, οι οποίες υποτίθεται θα επιχειρήσουν ακόμη και απόψε τη νύχτα την «εκκαθάριση» των δημοσίων κτιρίων στις πρωτεύουσες των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας.

Η προεδρική υποψήφια Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία κατάγεται, όπως άλλωστε και ο έκπτωτος πρόεδρος Γιανουκόβιτς, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις και ότι αναζητεί αφορμή για να εισβάλει στη χώρα, ενώ ξεχώρισε τους διαδηλωτές «σε πληρωμένους και σε συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών». Μάλιστα μετέβη σήμερα στο Ντονιέτσκ, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος μετέβη στο Χάρκοβο, αλλά δεν φαίνεται να τόλμησε να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους δύο κυβερνήτες, που διόρισε το Κίεβο, αλλά δεν έχουν τολμήσει να εμφανιστεί στα γραφεία τους και να συναντηθούν με τις τοπικές διοικήσεις κσι τον πληθυσμό των περιφερειών τους.

Ukrainian former prime minister Yulia Tymoshenko addresses the crowd in central Kiev

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ορκίζονται μάλιστα - στο Ντονιέτσκ - ότι θα πέσουν μέχρις ενός αν χρειαστεί «για τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις τους» και απηύθυναν προσωπική έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τους βοηθήσει.

Στην γειτονική περιφέρεια του Λουγκάνσκ, όπως μεταδίδει η ρωσική τηλεόραση, εμφανίστηκαν πλέον δημόσια οι επικεφαλής του λεγόμενου Στρατού της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι εισέβαλαν μαζί με διαδηλωτές στο κτίριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας. Οι ένοπλοι δηλώνουν ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει 20.000 ατομικά όπλα και αν απαιτηθεί μπορούν να φθάσουν τις 70.000.

Αργά απόψε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε εφαρμογή αποστολή στις ταραγμένες περιφέρειες ακτιβιστών του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», οι οποίοι συνοδεύονται από 150 Αμερικανούς εκπαιδευτές. Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την κλιμάκωση της έντασης και καλεί το Κίεβο να προωθήσει το ταχύτερο την ομοσπονδιοποίηση του κράτους, ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών σε όλες τις περιφέρειές του και να διασωθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Δύο νεκροί από συγκρούσεις ρωσόφιλων και ουκρανόφιλων

Προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους ταξιδιώτες στη Ρωσία

«Δημοψήφισμα» και στο Χάρκοβο την Κυριακή

ΗΠΑ: Στην Πολωνία και τη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα Τζο Μπάιντεν

Ο Χέιγκ ζητά από την ΕΕ πιο σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας