ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «'Όχι» στην ποινικοποίηση της φιλοξενίας παράνομων μεταναστών

ΗΠΑ: «'Όχι» στην ποινικοποίηση της φιλοξενίας παράνομων μεταναστών

Αρνητική ήταν η εισήγηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την επαναφορά ενός όρου στη νομοθεσία της πολιτείας Αριζόνα, σύμφωνα με τον οποίο η φιλοξενία και μεταφορά άτυπων μεταναστών αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται.

Η απόφαση του δικαστηρίου να μην δεχθεί την έφεση της πολιτείας αφήνει άθικτη την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο του 2013 το 9ο περιφερειακό εφετείο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο, που είχε αποφανθεί ότι εν μέρει ο όρος αυτός υπερβαίνει τον ομοσπονδιακό νόμο περί μετανάστευσης.

Ο όρος περί παροχής φιλοξενίας, μέρος του αμφιλεγόμενου νόμου του 2010 περί μετανάστευσης στην Αριζόνα, καθιστούσε ποινικό αδίκημα την ενθάρρυνση μεταναστών χωρίς χαρτιά να εισέλθουν στην πολιτεία ή τη φιλοξενία ή μεταφορά τους μέσα στα όρια της πολιτείας. Διάφορες οργανώσεις που δουλεύουν με μετανάστες, περιλαμβανομένου και του Border Action Network, είχαν αμφισβητήσει τον όρο.

Σε μία υπόθεση του 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επικυρώσει εν μέρει άλλες πρόνοιες του νόμου του 2010.

Τον Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε παρόμοιες υποθέσεις στις οποίες πόλεις στο Τέξας και στην Πενσιλβάνια είχαν επιχειρήσει να επαναφέρουν τοπικούς νόμους που, μεταξύ άλλων, απαιτούσαν από τους ενοικιαστές να δίνουν στοιχεία ταυτότητας τα οποία αργότερα θα μπορούσαν να επαληθευτούν με τις αρχές μετανάστευσης και τιμωρούσαν τους ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν κατοικίες σε άτυπους μετανάστες.

Διαβάστε επίσης:

Κατέθεσε μήνυση κατά του Μίκαελ Σουμάχερ για τρακάρισμα!