ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτείται ο Μπραχίμι

Παραιτείται ο Μπραχίμι

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του τον επόμενο μήνα, δήλωσαν διπλωμάτες σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.


Το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση έχουν διακοπεί τελείως δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στον Μπραχίμι, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

«Αναμένουμε ότι ο Μπραχίμι θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του τον Μάιο», ανέφερε ο ένας από τους διπλωμάτες.

Ο 80χρονος Αλγερινός απεσταλμένος έχει ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για τις προθέσεις του αλλά συνεχίζει να ασκεί το ρόλο αυτό έως ότου εξευρεθεί το πρόσωπο το οποίο θα τον διαδεχθεί, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Μια εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου έχει την έδρα του ο Μπραχίμι, διέψευσε τα δημοσιεύματα συριακών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο διεθνής απεσταλμένος έχει ήδη παραιτηθεί, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Μπραχίμι συντόνισε δύο γύρους ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στη Γενεύη οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα, πέραν της εκεχειρίας μιας εβδομάδας στη Χομς.

«Περνάμε μια δύσκολη φάση», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης αναφερόμενος στη διαδικασία της Γενεύης.

Ο Μπραχίμι ανέλαβε τον ρόλο αυτόν τον Σεπτέμβριο του 2012 διαδεχόμενος τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε, αφού δεν πέτυχε παρά ελάχιστη πρόοδο.

Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: «Θέατρο θανάτου και καταστροφής» είναι ξανά η Χομς